Washington nem törekszik rezsimváltásra Iránban

bolton

Jelentette ki John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója csütörtökön londoni látogatása alkalmával újságíróknak.

A külpolitikai viszonyokban keményvonalas álláspontot képviselő Bolton arra az újságírói kérdésre felelt, hogy eltérő véleményen van-e Donald Trump amerikai elnöktől, aki a héten szintén azt mondta, hogy Washington nem kívánja a teheráni vezetés megváltoztatását.

„Nem rezsimváltásra irányuló politikát folytatunk. Ez tény, és mindenkinek ilyenként kell ezt értenie” — szögezte le Bolton.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az iráni fenyegetés nem ért véget, bár az Egyesült Államok gyors reagálása és csapattelepítése egyelőre segített elhárítani.

Az Egyesült Államok Iránnak szánt jelzésként a közel-keleti térségébe vezényelte az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és hajókíséretét, valamint B-52-es típusú bombázó repülőgépekből álló egyik harci kötelékét.

Amerika B-52-esekkel reagál az iráni fenyegetésekre

Ezek a repülők alkalmasak hagyományos és nukleáris bombák szállítására.

„Nem gondolom, hogy a fenyegetés véget ért volna, de úgy vélem, legalább feltételesen igaz az a kijelentés, miszerint a gyors reagálás, a csapattelepítés és az általunk foganatosított más lépések elrettentésként szolgáltak” — emelte ki Bolton.

A főtanácsadó szerint már a jövő héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszthetik azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint Irán áll az Egyesült Arab Emírségek partjai közelében tankerhajók ellen elkövetett szabotázsakciók mögött.

„Nem gondolom, hogy bárki, aki előtt ismert a térségbeli helyzet, attól függetlenül, látta-e a bizonyítékokat, vagy sem, más következtetésre jutott volna, mint hogy Irán, illetve megbízottjai hajtották végre ezeket a támadásokat” — tette hozzá.

Casus belli? Bolton szerint Irán lékelte meg a tartályhajókat az Arab-öbölben

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem jósol nagy jövőt a iszlamista perzsa rezsimnek.

Brian Hook, az amerikai külügyminisztérium iráni különmegbízottja arab vezetők csütörtöki mekkai találkozója előtt telefonon nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államok katonai erővel fog válaszolni, ha érdekeltségeit iráni támadás érné. Ugyanakkor ő is megállapította, hogy Washington eddigi intézkedései látszólag megtették „a kívánt elrettentő hatást az (iráni) rezsim kockázatelemzéseiben”.

Az Arab Liga és az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak vezetői rendkívüli csúcstalálkozót tartanak, amelyen megvitatják a kőolajszállító hajók és a szaúdi olajvezetékek elleni támadások miatt Iránnal feszültté vált viszonyt.