Netanjahu illiberális demokráciát csinál Izraelből?

Egy volt likudos igazságügyminiszter, egy volt államügyész és a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is azzal vádolják a miniszterelnököt, hogy megszüntetné az izraeli demokrácia egyik alappillérét, a fékek és ellensúlyok szerepét. A hétvégén százezren tüntettek is, ugyanettől tartva. Mire készül Benjamin Netanjahu?

Nem éppen a legkönnyebb óráit éli meg az izraeli miniszterelnök: a közelgő szerdai határidő dacára megfeneklettek a koalíciós tárgyalások, ráadásul egyre szélesebb körökben növekszik az ellenkezés azzal a mentelmi jogszabállyal szemben, amit az új kormány egyik első lépéseként tervez elfogadtatni.

Ami a koalíciót illeti: szerda éjfélig kellene bejelentenie új, ötödik kormányának megalakítását, de Netanjahu mindeddig nem jutott dűlőre a tőle jobbra álló Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt vezetőjével, Avigdor Libermannal. Ő a régebben már megszavazott besorozási törvény változatlan szövegű végleges elfogadásától tette függővé részvételét új kormányában, viszont ezt a feltételt a vallásos pártok egységesen elutasítják.

A Liberman-féle törvényjavaslat minimális éves célt állít fel a jesiváknak a tanulóik besorozási számadataira vonatkozóan, amelyek ha nem teljesülnek, pénzügyi szankciókkal bünteti az intézetet, ahol tanulnak.

Akár új választások is jöhetnek Izraelben

Avigdor Liberman volt védelmi miniszter szerint Izrael könnyen teokráciává válhat.

Ennél is komolyabb konfliktus elé néz a miniszterelnök a mentelmi joggal kapcsolatos elképzelései miatt. Mint arról beszámoltunk, Netanjahu koalíciós egyeztető csapata a mentelmi jog szabályainak lazításáról is tárgyal a pártokkal, hogy ezzel védelmet biztosítson a mindenkori miniszterelnöknek az ellene indított eljárásokban.

A jelenlegi szabályozás szerint a mentelmi jogi ügyekben a házbizottság és a plenáris ülés is szavaz, a módosítás alapján viszont elég lenne a bizottsági döntés, nem lenne szükség a plenáris ülésen szükséges 65 támogató szavazatra.

Ennél is lényegesebb szempont, hogy az új jogszabály felülírná az alkotmánybíróságként is működő Legfelsőbb Bíróság szerepét a Knesszetet érintő döntésekben. Magyarul: a törvényhozás felett megszűnne a bíróságok kontrollja, az ellenzék szerint akár a rendeleti kormányzás sem válna lehetetlenné.

A tervezett lépés ellen a hétvégén százezer ember vonult utcára Tel-Avivban: „Védelmi pajzs a demokráciának” szlogennel tüntettek az ellenzéki pártok, amelyen a centrista Kék-fehér párt vezetői mellett felszólaltak a baloldali pártok, az egyik arab párt, valamint a drúz nemzetiség képviselője is.

Beni Ganz, a Kék-fehér párt vezetője szerint Netanjahu személyes érdekeit előtérbe helyezve a nép uralma helyett személyi uralomra tör. Hangsúlyozta, hogy a hazáért folyik a küzdelem és az ország arculatáért. Jair Lapid, a párt másik vezetője a jogrendszer védelmében emelt szót, s azt mondta, nem engedik meg Netanjahunak, hogy „Erdoganná váljék”, utalva a török vezetőre.

Demokráciaféltő ellenzéki nagygyűlés Tel-Avivban. Fotó: MTI/EPA

Az eredeti tervek szerint az új kormány eskütétele után egyből a mentelmi jog lazításáról szavazna majd a Knesszet plenáris ülése.

Ezzel Netanjahu megúszhatná a korrupciós ügyei miatt korábban már beharangozott, októberre halasztott államügyészi meghallgatását.

Az elmúlt napokban tekintélyes szakemberek sora is élesen bírálta a tervezett lépést, amit azonban a kormányfő környezetében az „aktivista” bíráskodással szembeni jogos védelemként látnak. Eljakim Rubinstein volt államügyész, a Legfelsőbb Bíróság volt bírája, Aharon Barak, a testület volt elnöke, sőt egy volt likudos igazságügyi miniszter is kikelt a jogállamiságot szerintük aláásó új jogszabály elfogadása ellen.

„A Legfelsőbb Bíróság alapvető feladata a demokrácia, az alkotmányosság védelme. Ezeket azonban nem tudja teljesíteni, ha nincsenek meg hozzá az eszközei” — jelentette ki Barak.

Rubinstein szerint is „gyengítené és károsítaná” a demokráciát, ha a miniszterelnök a törvény felett álló személy lenne. „Ez nem tenne minket civilizált nemzetté” — tette hozzá.

Ugyanígy Dan Meridor, aki likudos politikusként 1988-1992 között igazságügyi miniszter volt Jichák Samir kormányában, elítélte a tervezett törvényeket, amelyek korlátoznák a bíróságok hatalmát, mondván, ez lerombolná a jogrendszert és aláásná a demokráciát.

„Ha a törvényeket felül lehet írni, akkor nem lesz demokrácia, akkor diktatúra lesz, akkor a többség azt csinál amit akar, akkor nem lesznek fékek és ellensúlyok. Ez veszélyes, antidemokratikus elképzelés” — hangoztatta.

A miniszterelnököt két esetben csalással és törvényszegéssel, egy esetben pedig vesztegetéssel vádolhatják. Először még a legfőbb ügyész hallgatja meg, aki utána dönt a formális vádemelésről. Netanjahu tagadja a vádakat és azt állítja, hogy azok csak politikai eszközök arra, hogy őt kiszorítsák őt a hatalomból — emlékeztet a The Times of Israel.