Akár új választások is jöhetnek Izraelben

Avigdor Liberman a szekuláris Jiszráel Beitenu vezetője péntek reggel a 13-as csatornának a Likuddal folytatott koalíciós tárgyalások kudarcáról beszélt és felvetette a lehetőségét, hogy új választásokra kerülhet sor — írja az Ujkelet.live.

„Nem ajánlunk más jelöltet, ezért lehetséges, hogy Izrael új választások elé néz. Nincs más választás, mint ismét a szavazókhoz fordulni,” mondta Liberman. Az új választások lehetőségét héber nyelvű média riportok szerint Netanjahu is fontolóra vette.

„A Likud a tárgyalásokat sikertelen, szánalmas és arrogáns módon vezette. Még semmilyen megállapodást nem kötöttek. Világosan elmondtam, hogy nem fogunk kompromisszumot kötni a besorozási törvényjavaslatot illetően.”

Mint emlékezetes, Liberman korábban törvényjavaslatot nyújtott be, mely minimális éves célt állít fel a jesiváknak a tanulóik besorozási számadataira vonatkozóan, amelyek ha nem teljesülnek, pénzügyi szankciókkal bünteti az intézetet, ahol tanulnak.

A miniszterelnök és a jobboldali pártvezetők csütörtök esti találkozóját követően Benjamin Netanjahu úgy döntött, kisebbségi kormányt alakít 60 képviselővel.

Avigdor Liberman akkori izraeli védelmi miniszter egy 2017-es biztonságpolitikai konferencián. Fotó: MTI/EPA

A találkozót követő nyilatkozatában a Likud azt mondta, „a frakciók vezetői egyhangúlag úgy döntöttek, hogy haladéktalanul létre kell hozni egy jobboldali kormányt, amely az összes izraeli polgár érdekeit szolgálja. A frakciók egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a miniszterelnöki poszt jelöltje a Likud elnöke, Benjamin Netanjahu, a választási kampány során szavazóiknak tett ígéretük valamint [Reuven] Rivlin elnöknek tett javaslatuk szerint. A frakciók vezetői felszólítják a Jiszráel Beitenu elnökét, Avigdor Libermant, hogy teljesítse kötelezettségét szavazói felé és csatlakozzon a jobboldali kormányhoz haladéktalanul – és ne segítse egy baloldali kormány létrehozását”.

A Jiszráel Beitenu a következőt reagálta: „Közvetlenül a választások után a Jiszráel Beitenu párt Benjamin Netanjahut ajánlotta Rivlin elnöknek mint kormányt alakító jelöltet. Mindössze annyi szükséges a jobboldali kormány létrejöttéhez, hogy a haredi pártok [Sasz és Jahadut Hatora] ejtsék a besorozási törvénytervezethez fűződő kifogásaikat.” A nyilatkozat emlékezteti a Likudot, hogy a javaslat első olvasatát ők és a koalíció többi tagja is támogatta.

“Abban a pillanatban, amikor a haredi pártok visszavonják kifogásaikat a törvénnyel kapcsolatban, a korábbi megállapodásokkal ellentétben, új kormány alakul. A 60 tagú kormány nem jobboldali kormány, hanem egy haredi kormány, amely Izrael Állam mint zsidó és demokratikus állam megőrzése helyett a zsidó törvények irányította állammá fogja változtatni. Ezért mi határozottan ellenezzük a 60 tagú kormányt.”

Netanjahunak május 29-ig van ideje összeállítani az új kormányt, ám a jelenlegi krízis ellenére több elemző is úgy véli, Liberman végül csatlakozni fog Netanjahu kormányához.

Tavaly maga Liberman volt az, aki lemondva a védelmi miniszteri posztról elindította a koalíció összeomlását, mely decemberben előrehozott választások kihirdetéséhez vezetett.

Netanjahu: „lehetetlen követelések” akadályozzák a koalíciót

Egy hónap tárgyalás után az izraeli miniszterelnöknek egyetlen párttal sem sikerült megegyeznie.