Netanjahu: „lehetetlen követelések” akadályozzák a koalíciót

Egy hónap tárgyalás után az izraeli miniszterelnöknek egyetlen párttal sem sikerült megegyeznie.  

„A pártok lehetetlen követelésekkel élnek”– jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán.

Netanjahu és a Likud egyelőre egyetlen párttal sem tudott megegyezni a kormánykoalíciót illetően, a határidő, május 29-e pedig egyre közeledik.

A miniszterelnök szerint az egyik jövőbeni partner (feltételezések szerint a 4 parlamenti mandátummal rendelkező Kulanu) minden egyes képviselője számára külön miniszteri tárcát követel, a költségvetési követeléseket pedig csak így kommentálta:

„Észszerű lenne, ha amerikai büdzsével dolgoznánk. De nem így van. Nem dönthetjük romba a gazdaságunkat és a költségvetésünket”.

A reménybeli koalíciós partnerek között is nagy súrlódások vannak. A haredi Egyesült Tóra Judaizmus párt egyik képviselője szerint a Jiszrael Beitenu párt vezetője, Avigdor Liberman a koalíció legfőbb akadályozója, mivel ragaszkodik a vallásos fiatalok sorkötelezettségéhez. Liberman erre csak annyit válaszolt, hogy a haredi pártok csak „provokálni és fenyegetni” akarnak.

Szintén a szerdai napon döntött Netanjahu a megválasztott Knesszet képviselők mentességéről szóló törvényjavaslatról, annak reményében, hogy ez segíti majd a koalíciós partnerekkel való megegyezést, számolt be róla az izraeli 12-es  csatorna. Jelenleg minden képviselő büntethető, de megvádolása esetén külön kérvényezhet mentességet a Knesszettől.

Magukat meg nem nevező Likud tisztviselők szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök lehet, hogy kénytelen lesz átmeneti koalíciót felállítani 60 képviselővel, mivel a Libermannal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek sehová, és már csak két hét maradt a kormányalakításra. Erre csak akkor kerülhet sor azonban, ha a szavazáson Liberman nem vesz részt. Ha az új kormány ellen szavaz ugyanis, a Knesszet nem fogja elfogadni a koalíciót. Csakhogy erre nem nagy az esély, mert nem valószínű, hogy szeretné magán hordozni annak a bélyegét, hogy ő volt az, aki megbuktatta a jobboldali kormány felállításának a lehetőségét.

A mentelmi jogszabály lazításán iparkodik Netanjahu

Május 29-ig kell megalakítani az új izraeli kormányt.