A mentelmi jogszabály lazításán iparkodik Netanjahu

Az ünnepnapokra és a gázai helyzetre hivatkozással Netanjahu két hét türelmi időt kért a kormányalakításra – írja az ujkelet.live. Az Arutz7 pedig úgy értesült, hogy a kormányfő közben a mentelmi jogszabály enyhítésén iparkodik.

Netanjahu május 29-ig kért haladékot Reuven Rivlin államfőtől, mivel a Likud még nem tudott véglegesen megállapodni potenciális partnereivel.

„2019. április 17-én ön megbízott engem a kormányalakítással. Az ezt követő időszakban munkatársaimmal együtt tárgyalásokat folytattunk azokkal a pártokkal, akik engem ajánlottak önnek, és komoly előrelépést tettünk a kormányalakítás felé”

– fogalmazott Netanjahu.

Azonban Pészah, Jom Hasoá, Jom Hazikaron, Jom Haacmaut és „a Gázai övezet körüli biztonsági helyzet miatt” a miniszterelnök kénytelen élni a törvény által engedélyezett haladékkal, hogy lezárja a tárgyalásokat a partnerekkel és összeállhasson a koalíció.

Rivlin elnök a maximálisan kiszabható 14 nappal hosszabbította meg a határidőt.

Az április 9-i izraeli választásokat Benjamin Netanjahu Likud pártja nyerte, a miniszterelnök zsinórban negyedik, összességében ötödik győzelmét aratta.

Netanjahu: „Egész Izrael miniszterelnöke szándékozom lenni”

A kormányfő vezette jobboldal 65, a baloldal az arab pártokkal együtt viszont mindössze 55 szavazattal várja Rivlin államfő felkérését a kormányalakításra.

A 21. Knesszet képviselői – 49 újonccal – április 30-án tették le az esküt.

Netanjahu új koalíciója várhatóan a két ultraortodox pártból, Jahadut Hatora és Sasz, valamint Jiszráel Beitenu, Jobboldali Pártok Uniója és a Kulanu pártokból fog állni.

Még meg sem alakult, máris új választásokkal zsarolják Netanjahu kormányát

Az Egyesült Tóra és Judaizmus azzal fenyegetőzik, hogy új választás lesz, ha nem teljesítik követelésüket.

Az Arutz7 értesülése szerint Netanjahu koalíciós egyeztető csapata a mentelmi jog szabályainak lazításáról is tárgyal a pártokkal, hogy átmenjen a módosítás, ezzel védelmet biztosítva a miniszterelnöknek az ellene indított eljárásokban.

A tervek szerint a kormány eskütétele után egyből erről szavaz majd a plenáris ülés. Ezzel Netanjahu megúszhatja a korábban már beharangozott  államügyészi meghallgatását.

Az izraeli legfőbb ügyész bejelentette vádemelési szándékát Netanjahu ellen

Avichaj Mandelblit legfőbb ügyész bejelentette, hogy szándékában áll vádat emelni az izraeli miniszterelnök ellen.

A jelenlegi szabályozás szerint a mentelmi jogi ügyekben a házbizottság és a plenáris ülés is szavaz, a módosítás alapján viszont elég lenne a bizottsági döntés, nem lenne szükség a plenáris ülésen szükséges 65 támogató szavazatra.

A kormány várhatóan június elején alakul meg, a legfőbb ügyészi meghallgatás pedig egy hónappal később lesz, hacsak addig nem szüntetik meg az eljárást Netanjahu ellen.