Netanjahu: „Egész Izrael miniszterelnöke szándékozom lenni”

A végső összesítés alapján a Benjamin Netanjahu vezette jobboldal 65, a baloldal az arab pártokkal együtt viszont mindössze 55 szavazattal várja Reuven Rivlin államfő felkérését a kormányalakításra.

Három hónappal ezelőtt Benjamin Netanjahu azzal hirdette meg az előrehozott választásokat, hogy a voksolás semmilyen változást nem fog hozni, viszont meg fogja erősíteni az előző Likud kormányt pozíciójában, hasonló koalícióval az élen.

Kedden helyi idő szerint este tíz órakor lezárultak az urnák, majd rögtön utána a tévécsatornák közzétették az egymásnak ellentmondó közvéleménykutatások eredményeit, amelyek azonban — hasonlóan a négy év előtti helyzethez — nem tükrözték a valóságot.

Az előrejelzések kisebb-nagyobb mértékben a Beni Ganz vezette Kék-fehér unió győzelmét jelezték, azonban kormányalakításhoz elegendő többséggel csak a Likud rendelkezett volna. Éjszaka a szavazatok folyamatos számlálása során azonban kiderült, hogy az utolsó perceket kihasználva most is  a Likudnak és a szigorúan vallásos haredi pártoknak sikerült a leghatékonyabban mozgósítani szavazóikat.

Izrael választott: ismét Netanjahu alakíthat kormányt – percről percre

Az exit pollt Ganzék nyerték, a választást, úgy tűnik Netanjahu, aki bejelentette: jobboldali kormány alakul. Cikkünk folyamatosan frissül.


Az urnák késő esti lezárása után, az előrejelzéseket különböző módon értelmezve, mindkét rivális fél győztesnek kiálltva ki magát történelmi győzelemnek nevezte a 21. knesszet-választások hivatalosnak nem mondható eredményét.

Benjamin Netanajahu, mint a többséggel rendelkező jobboldali blokk vezetője, még éjjel megkezdte a tárgyalásokat a leendő kormány koalíciós tagjaival, majd az első, számára megnyugtató eredmények közzététele után megérkezett a Likud-szavazók táborába ünnepelni.

„Ez egy óriási győzelem éjszakája” – mondta Netanjahu a Likud eredményváró rendezvényén.

Megköszönte a munkáját a képviselőknek, a párttagoknak. Éjjel-nappal a nemzetért és földjéért fog dolgozni – ígérte. Ez az óriási eredmény azért is kiemelkedő, mert a média szerinte ellenük dolgozott, de a Likud még így is hatalmasat nyert. A jobboldali blokk fogja vezetni Izraelt a következő négy évben is, még nagyobb magasságokba. Ez egy óriási lehetőség arra, hogy továbbra is erős és biztonságos ország maradjanak – mondta Netanjahu.

„Olyan gyorsan megkötöm a koalíciót, ahogyan csak lehetséges. Ez egy jobboldali kormány lesz. Egész Izrael miniszterelnöke szándékozom lenni, baloldalnak és jobboldalnak, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.”

Az éjszaka folyamán még előfordultak kisebb-nagyobb ingadozások (volt, amikor 40-35-re is nőtt a Likud előnye, a hajnali órákban, 96% feldolgozottság mellett pedig kiegyenlített a mezőny 35-35 arányban), azonban a kormányalakításhoz elegendő szavazatok aránya egyértelműen a jobboldal javára billentette a mérleget.

A jobboldali szavazatok bedarálásának legnagyobb járulékos vesztese a Naftali Bennett és Ajelet Saked vezette Új jobboldal párt, valamint a nagy reményekkel induló Mose Feiglin (Zehut) lett, akik még a választási küszöböt sem tudták átlépni.

A két arab pártnak azonban hosszú vívódás után mégis sikerült átlépni a választási küszöböt, hasonlóan a Liberman vezette Israel Beijtenu pártnak. A baloldalon a Munkapárt a várt tíz mandátum helyett minden idők leggyengébb eredményét produkálta, éppen csak hogy átment a rostán.

A hajnali eredmények szerint a Likud és a Kék-fehér párt egyaránt 35 mandátumot ért el. A haredi Sász és Egyesült Tóra Unió 8-8, az arab Hadash-Ta’al és a Munkapárt 6-6, az Izrael a Hazánk és az Egyesült Jobboldal 5-5 végezetül átlépve a választási küszöböt a Kulanu és a Merec valamint az arab Ra’am-Balad 4-4 parlamenti mandátumra jogosult.

A végső összesítés alapján a Benjamin Netanjahu vezette jobboldal 65, a baloldal az arab pártokkal együtt viszont mindössze 55 szavazattal várja Reuven Rivlin államfő felkérését a kormányalakításra.