Izrael választott: ismét Netanjahu alakíthat kormányt – percről percre

Benjamin Netanjahu és Beni Ganz is győzelmet hirdetett az izraeli előrehozott választásokon. Az exit pollok azt jelezték, hogy Ganzra és a Kék-Fehér pártra többen szavaztak, mint a Likudra, a valós részeredmények szerint mégis a Likudra szavaztak többen, és újra jobboldali kormány alakul. Reuven Rivlin államfőnek két hete van eldönteni, kit bíz meg az új kormány megalakításával.

Összefoglalónk a végeredményről itt olvasható:

Netanjahu: „Egész Izrael miniszterelnöke szándékozom lenni”

A kormányfő vezette jobboldal 65, a baloldal az arab pártokkal együtt viszont mindössze 55 szavazattal várja Rivlin államfő felkérését a kormányalakításra.

2:40

Újabb részeredmény. 2,7 millió szavazat összeszámlálása után még mindig a Likud vezet, de csökkent az előnye. Netanjahu pártja 27.5 százalékon állt, de feljött a Kék és Fehér 26 százalékra.

A Sász 6 százalékon, az Egyesült Tóra Judaizmus 5 százalékon, a Jisrael Beytenu és a Munkapárt 4 százalék felett, a Hadash-Ta’al 3.9 százalékon, a Kulanu  3.6 százalékon, a Merec és az Egyesült Jobboldal 3.5 százalékon áll.

Az Új Jobb, a Zehut, a Ra’am-Balad és a Gesher jelenleg bejutási küszöb alatt vannak.

Élő közvetítésünk ezzel végetért.

1:40

A végleges részvételi arány 67,9 százalék lett. Ez 4 százalékponttal kevesebb, mint 2015-ben, amikor 71,8 százalék volt a részvételi arány.

1:30

Ez egy óriási győzelem éjszakája – mondta Netanjahu a Likud eredményváró rendezvényén. Megköszönte a munkáját a képviselőknek, a párttagoknak. Éjjel-nappal a nemzetért és földjéért fog dolgozni – ígérte. Hosszú nap állt mögöttük, ahogy várták az eredményeket, de mostanra kiderült, hogy az emberek őket támogatták – mondta a Likud elnöke. Ez az óriási eredmény azért is kiemelkedő, mert média szerinte ellenük dolgozott, de a Likud még így is hatalmasat nyert. A jobboldali blokk fogja vezetni Izraelt a következő négy évben is, még nagyobb magasságokba. Ez egy óriási lehetőség arra, hogy továbbra is erős és biztonságos ország maradjanak – mondta Netanjahu. Megköszönte az önkénteseik munkáját, akik, ahogy mondta, házról házra járva, napi 24 órában dolgoztak a győzelemért. Látta a profizmusukat és az elkötelezettségüket, és közösen, az utolsó percig dolgoztak és elvitték az embereket a szavazóurnákhoz, hogy megnyerjék a választást – mondta a Likud elnöke.

„Megkezdtem a tárgyalásokat a természetes szövetségeseinkkel, a jobboldali pártok vezetőivel. Majdnem mind közölte már. hogy engem támogat a következő kormányalakításkor. Olyan gyorsan megkötöm a koalíciót, ahogyan csak lehetséges. Ez egy jobboldali kormány lesz. Egész Izrael miniszterelnöke szándékozom lenni, baloldalnak és jobboldalnak, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt”

– fogalmazott Netanjahu, aki feleségének, és két gyerekének külön megköszönte a támogatást.

1:00

Megérkezett Netanjahu a Likud eredményváró rendezvényére. A tömeg azt skandálta: „Bibi a király”.

0:55

A Netanjahu-párti Israel Hayom napilap értesülése szerint Netanjahu egyesítené a Likudot a Kulanuval, hogy ők legyenek a legnagyobb párt.

0:50

A Likud eredményváró egy másik aspektusból. Ezen már jobb a hangulat, mint ahogy a korábbi Twitter-bejegyzésben leírták. Hamarosan érkezik Netanjahu, hogy kihirdesse győzelmét, és bemutassa koalíciójának összetételét.

0:40

A 13-as csatorna a részeredmények alapján korrigálta az előrejelzését. A jelenlegi állás szerint 35 helyre számíthat a Likud, 34-re a Kék-Fehér. A korábbi exit poll alapján 36-36 mandátumot becsült a tévé.

0:35

Újabb részeredmények. 828 ezer szavazat összeszámlálása után a Likud továbbra is vezet, 29 százalékkal. A Kék-Fehér 25 százalékon áll. A Sász továbbra is a harmadik helyen 6 százalékkal, a Jiszráel Bejténu és az Egyesült Tóra Judaizmus 5-5 százalékon áll. A Munkapárt 4,5 százalékon, a Kulanu 3,7 százalékon, az Egyesült Jobboldal pedig 3,5 százalékon. A többi párt nem éri el a bejutási küszöböt. Úgy tűnik, lejár a kis pártok ideje, ennyire kevés párt még sosem volt a Knesszetben.

0:24

Netanjahuék partija jóval nagyobb helyen van, mint Ganzéké, viszont félig üres, ahogy a fotón is látszik. A helyzetjelentés szerint a hangulat nem nevezhető borúsnak, de azért aggódó. Az emberek magabiztosabbnak próbálnak tűnni annál, mint amilyenek valójában.

Raf Sanchez on Twitter: „Netanyahu’s party is in a much bigger room than Gantz’s but it’s more than half empty.Atmosphere here isn’t gloomy but it is apprehensive. People seem like they’re trying to sound more confident than they are. pic.twitter.com/qe9VDPnZ4O / Twitter”

Netanyahu’s party is in a much bigger room than Gantz’s but it’s more than half empty.Atmosphere here isn’t gloomy but it is apprehensive. People seem like they’re trying to sound more confident than they are. pic.twitter.com/qe9VDPnZ4O

0:10

A Kulanu párt vezetője Moshe Kahlon közölte: Netanjahut javasolja miniszterelnöknek. A párt vezetője korábban még azt mondta, hogy megvárja a végeredményt a döntésével.

0:01

228 ezer szavazat összeszámolása után 5 százalékkal vezet a Likud a Kék és Fehér párt előtt. A kormánypárt 29 százalékon áll, a Kék és Fehér 24 százalékkal követi. A Sász 6.3, a Jisrael Beytenu 5.5, a Munkapárt 4.9, az Egyesült Tóra Judaizmus 4.7, az Egyesült Jobboldal 3.8, a Kulanu 3.6, a Merec 3.2, az Új Jobb 3.1, a Zehut 2.8, a Ra’am-Balad 2.6, a Hadash-Ta’al 2.2, a Gesher pedig 1.8 százalékon áll.

23:50

A Likud szóvivője szerint nagyon jól haladnak a koalíciós tárgyalások. Netanjahu hamarosan megérkezik a Likud főhadiszállására, ahol várhatóan ő is kihirdeti a győzelmét.

23:43

Itt vannak az első részeredmények. 29 ezer szavazat összeszámlálása után a Kék és Fehér párt vezet 30,3 százalékkal, a Likudnak 24,2 százaléka van, Őket követi az Egyesült Jobboldali Unió és a Munkapárt 8-8 százalékkal. Az Új Jobb 5 százalékon áll, a Merec 4 százalékon, a Sász, a Zehut, a Kulanu és a Gesher pedig 3 százalék körül.

23:40

Ganz azt mondja, hogy képes lesz létrehozni egy széles koalíciót, amely egész Izraelt képviseli, és miniszterelnökként egyesíteni fogja az országot.

„Igen, barátaim, én mindenki miniszterelnöke leszek, nem csak azoké, akik rám szavaztak. Nem kell aggódnia senkinek, aki nem a mi pártunkban van. Mindannyiunknak azon kell gondolkodni, hogy hogyan tudunk együtt dolgozni, hogyan vonhatunk be mindenkit a párbeszédbe. Ez egy történelmi nap. Több, mint egymillió ember választotta a reményt. A mi nemzetünk, a mi társadalmunk az egységet választotta, azt választotta, hogy hagyjuk magunk mögött a megosztottságot.”

– mondta Ganz

Ezután nevetve köszönte meg Netanjahu „szolgálatait”, amiket az állam érdekében tett.

i24NEWS English on Twitter: „‘We would like to thank @netanyahu for his service for this country and to say that the bigger party should receive the mandate form the government,’ @gantzbe told a crowd at the @BlueWhite2019 party headquarters: #IsraElections2019 pic.twitter.com/Omht1uba2n / Twitter”

‘We would like to thank @netanyahu for his service for this country and to say that the bigger party should receive the mandate form the government,’ @gantzbe told a crowd at the @BlueWhite2019 party headquarters: #IsraElections2019 pic.twitter.com/Omht1uba2n

23:30

Orit Farkash-Hacohen, a Kék és Fehér képviselőjelöltje szerint Beni Ganz képes lesz kormányt alakítani, függetlenül a jobb- és baloldali blokk eredményeitől.

„Felelősségteljes koalíciót hozunk létre, mert mi együtt tudunk működni pártokkal a teljes politikai spektrumból.”

Megkérdezték, hogy ebbe a Likudot is beleérti-e, erre a pártja álláspontját közölte, hogy Netanjahuval nem ülnek egy kormányba. A „lázadó” likudosokra viszont nyitottak, őket szívesen látják.

23:25

A Gav HaUmah népszerű izraeli politikai showműsor szerint Móse Feiglin azért szerepelhetett ennyire rosszul, mert a szavazói azt hitték, hogy a választás csak holnap lesz, utalva arra, hogy a Zehut párt vezetője a marihuána legalizálását ígérte a kampányában.

A marihuánát is beszippantotta az izraeli választási kampány

A libertárius-nacionalista Zehut párt vezetője közölte: csak akkor lép be egy koalícióba, ha az teljes körűen legalizálja a marihuánát.

23.20

A német Spiegel Online úgy értékeli, hogy az izraeli választók sem a kormányzó Likudnak, sem centrista kihívójának nem adtak világos kormányzati felhatalmazást. A balliberális lap szerint a tét az volt, hogy „választani lehetett egy Benjamin Netanjahu vezette nacionalista Izrael és egy Beni Ganz vezette liberális zsidó állam között. Az eredmény: drámaian ködös.”

23:15

Avi Gabbay, a Munkapárt elnöke szerint nincs könnyű éjszakája, nem ezt remélte. Az exit pollok eredménye „nagy csalódás” számára. Megköszönte a a támogatást és közölte: nem mond le.

חדשות 13 on Twitter: „יו”ר העבודה @GabbayAvi על תוצאות המדגמים: „התוצאות הן מכה אלקטורלית למפלגת העבודה. ניסינו להיות הכי רציניים שאפשר – אבל המציאות הפוליטית הלכה בכיוון אחר. ידענו שנזדקק לחיבורים פוליטיים, אבל לא היו כאלה שמוכנים להתחבר לאידיאולוגיה ולערכים שלנו” pic.twitter.com/JIZxogAsm3 / Twitter”

יו”ר העבודה @GabbayAvi על תוצאות המדגמים: „התוצאות הן מכה אלקטורלית למפלגת העבודה. ניסינו להיות הכי רציניים שאפשר – אבל המציאות הפוליטית הלכה בכיוון אחר. ידענו שנזדקק לחיבורים פוליטיים, אבל לא היו כאלה שמוכנים להתחבר לאידיאולוגיה ולערכים שלנו” pic.twitter.com/JIZxogAsm3

23.10

A The New York Times külön is felhívja a figyelmet az arab lakosság „történelmien alacsony” részvételi arányára. Ennek oka a lap szerint a kiábrándultság, az izraeli politikából éppúgy, mint saját politikusaikból. Az arab szavazók közül a jelek szerint sokan a választás bojkottja mellett döntöttek, ezért köreikben különösen erős volt az utolsó pillanatig tartó mozgósítás.

Korábban, két órával zárás előtt az MTI tudósítója is azt jelentette a 13-as kereskedelmi tévé híradása nyomán, hogy „rekordalacsony számban szavaz az Izrael mintegy húsz százalékát kitevő arab nemzetiségű lakosság”, ezért „az arab pártok egyike szinte bizonyosan, de várhatóan másik pártjuk sem jut be” a Knesszetbe.

22:55

Ajman Odeh, az arab nacionalistákat tömörítő Hadash-Ta’al választási párt vezetője szerint “a mi népünk itt marad, Netanjahu, Liberman és a fasiszták ellenére is”, és hozzátette, hogy ők egy év múlva is a Knesszetben fognak szónokolni, miközben Bibi a börtönben ül, utalva a miniszterelnök ellen folyó eljárásokra.

22:25

Az Ynetnews szerint Móse Kalon, a Kulanu párt vezetője mégsem támogatja egyelőre Netanjahu miniszterelnökségét, Libermanhoz hasonlóan előbb  megvárja a végeredményt.

22:20

Benjamin Netanjahu megkezdte a koalíciós egyeztetéseket. Beszélt, a Kulanu párt vezetőjével, Móse Kalonnal, Jaakov Litzmannal, az Egyesült Tóra Judaizmus Párt első emberével, valamint a Sász elnökével, Aryeh Derivel. Az utóbbi két ultra-ortodox párt Netanjahut javasolja miniszterelnöknek.

22.05

A Likud választási rendezvényén ott van munkatársunk, Kulifai Sára, aki szerint hamarosan megérkezik a helyszínre Benjamin Netanjahu.

21:50

Az exit pollok szerint kiesésre állú Új Jobb társelnöke, Ajelet Saked aludni küldi a híveit, mondván, hogy a valóságos eredmény jobb lesz – írja a The Times of Israel.

21:35

Beni Ganz is győzelmet hirdetett.

21:30

Benjamin Netanjahu kihirdette a jobboldali blokk egyértelmű győzelmét.

21:20

A 12-es csatorna exit poll adatai szerint a Beni Ganz vezette Kék és Fehér párt 37 mandátumot szerzett, míg a Benjamin Netanjahu vezette Likud 33-at.

A jobb és baloldali blokk pedig 60-60 széket szerzett. A kormányalakításhoz 61 mandátumra van szükség.

A 13-as csatorna exit pollja szerint 36-36 széket szerzett a Kék és Fehér, valamint a Likud. A jobboldali blokknak 66 mandátuma jött össze eszerint, vagyis kormányt tud alakítani, míg a bal-közép blokknak 54 szék jön össze.

A közszolgálati Kan mérése szerint a Kék és Fehér egy mandátummal többet, 37-et szerzett, míg a Likud 36-ot. Kormányt viszont a jobboldal alakíthat, mert 64 mandátumuk van, míg a baloldalnak 56.

Az i24 csatorna szintén Ganzot hozta ki győztesnek

i24NEWS English on Twitter: „#BREAKING: i24NEWS poll shows Gantz with 33 seats, Netanyahu with 27 as voting comes to an end #IsraElections2019 https://t.co/F9Iunv3G3Q pic.twitter.com/2W0Zwy6YOS / Twitter”

BREAKING: i24NEWS poll shows Gantz with 33 seats, Netanyahu with 27 as voting comes to an end #IsraElections2019 https://t.co/F9Iunv3G3Q pic.twitter.com/2W0Zwy6YOS

20:58

A Likud azt mondja, hogy elvesztette a választást, de a tel-avivi eredményváró központjukban a győzelmi partira készülnek – jelentette egy helyszíni tudósító.

Raphael Ahren on Twitter: „They may say they’re losing the elections, but at the venue of @Likud_Party’s election event in Tel Aviv, they’re prepared for a victory party tonight pic.twitter.com/JY5Xugt0Um / Twitter”

They may say they’re losing the elections, but at the venue of @Likud_Party’s election event in Tel Aviv, they’re prepared for a victory party tonight pic.twitter.com/JY5Xugt0Um

20:30

Fél órával az urnazárás előtt a Kék és Fehér párt vezetői még szavazásra buzdító videót tettek közzé. Azt mondták, hogy csak másfél széknyire vannak a győzelemtől. Beni Ganz szerint úton vannak, hogy történelmet írjanak.

20:15

A Hadash-Ta’al izraeli arab pártszövetség úgy tudja, hogy az arabok részvételi aránya messze elmaradt az izraeliekétől, 44 százalék körül lehet.

A baloldali Merec arra kérte a választási bizottságot, hogy az arab körzetekben hosszabbítsák meg egy órával a szavazást, mert az arab lakosság félt elmenni szavazni a rejtett kamerás ügy miatt.

20:00
Az izraeli börtönökben egy órával korábban, este nyolckor zárták az urnákat. Úgy tudni a rabok 70 százaléka szavazott, ez magasabb mint az országos átlag.