A marihuánát is beszippantotta az izraeli választási kampány

Felszámolták Izrael egyik legnagyobb drogkereskedő hálózatát. Hogyan befolyásolhatja ez a közelgő választásokat?

Hosszú nyomozás után 42 embert tartóztattak le nemzetközi bűnüldözőkkel közösen izraeli speciális egységek. A feltételezett droghálózat vezetőjét Ukrajnában kapták el – jelentették hírforrások.

„Reméljük, sosem fogjátok megtudni, micsoda fájdalom arra a hírre ébredni, hogy a barátaitok börtönbe kerültek (….) miután az éj leple alatt a kutyákkal megfélemlített gyermekeik körében tartottak náluk házkutatást a rendőrök”

– közölték a Telegrass nevű csoport szimpatizánsai Facebook oldalukon. Ez a leghatékonyabb izraeli drogellátó hálózatának számító — startup-nemzethez híven a Telegram csevegő applikációból kifejlesztett — virtuális csatorna már régóta szúrta a hatóságok szemét. Elsősorban azért, mert a tagok illegális kereskedésre használták. Bár többnyire a legnépszerűbb könnyű drogot, a marihuánát terjesztették, a jelentések szerint kokaint, LSD-t és más anyagokat is forgalmaztak.

„Azt vettük észre, hogy a drogkereskedők száma pár százról először pár ezerre, majd 100 ezerre, és hihetetlen gyorsasággal már 200 ezer fölé kúszott”

– fogalmazott Avi Maiberg, a vizsgálat vezetője, aki a hír bejelentését éppen egy nappal azutánra időzítette, hogy Benjamin Netanjahu is elmondta véleményét a kannabisz legalizálásával kapcsolatban.

Bár a miniszterelnök kampánya során első ízben tért ki a kérdésre — diplomatikus válaszában a helyzet felülvizsgálatát ígérte –, a jelenség régóta sokakat foglalkoztat a zsidó államban, sőt, évekkel korábban külön párt is alakult a kender szabad használatának elfogadtatására.

Bár a mostani választási kampányban nem indult a Zöld Levél nevű mozgalom, így is akadt párt, amely a marihuána legalizálását tűzte zászlajára: néhány ismertebb kendermagos aktivistával szövetkezve a nacionalista Zehut párt.

A libertárius-cionista, jobboldali párt vezetője, Moshe Feiglin valamikor a Likud keményvonalas képviselője volt. Ő az elmúlt évtizedek egyik legmarkánsabb jobboldali politikusa, akinél sokan emlékeznek arra, hogy tiltakozott a ciszjordániai telepesek erőszakos kitelepítése ellen.

Gyújtó hangulatú retorikájával elérte, hogy Netanjahu kiközösítette a Likudból, sőt, Londonban azt is megtiltották, hogy beutazhasson a szigetországba. Feiglin korábban liberális és progresszív csoportokat is felbőszített „büszke homofób” attitűdjével, amelyet politikai megfontolásból azóta árnyalt. Ma már szerinte nem az állam dolga beleszólni abba, ki kit választ szerelmének. Mostani kampánykezdetén úgy fogalmazott:

„Nem libertárius, hanem zsidó vagyok. Szabadságom koncepciója a judaizmusomból ered.”

A Zehut a jelenlegi rendkívül tarka — összesen 43 pártot felvonultató — választási kampányra a kendermag-kedvelők meghódítása mellett 344 oldalas programcsomaggal jelentkezett. Ebben az oktatás átalakítását, szabadpiaci reformokat, és az izraeli állampolgárok személyiségi jogait részben korlátozó biometrikus személyazonosító kártyák azonnali eltörlését is ígérik.

A Haaretzben és az Israel Hayomban nemrég közzétett felmérések szerint a Zehutnak bejönni látszik a kendermagos vonal, hiszen jelenleg a Knesszetbe való bejutást jósolják nekik. Más kisebb jobboldali pártok esetében jelenleg ez nem tűnik valószínűnek: mind Liberman Jiszráel Béjtenu pártja, mind pedig a Geser párt nem éri el a parlamenti küszöböt.

Mindez azért izgalmas igazán, mert az április 9-i előrehozott választások utáni kormányalakítás valószínűleg a kisebb pártok szereplésén fog múlni. Nem mindegy tehát, hogy kikre mennyi szavazatot adnak le. Szakértők nem véletlenül könnyedén illesztenek „királycsináló” jelzőket több kisebb párt vezetőjére is.

Feiglin is megkapta a magáét, mi több, a 12-es csatornán pár napja arról kérdezték, mit tenne, ha akár Netanjahu, akár Ganc akarna egyezségre jutni vele a kormányzás érdekében. A Zehut vezetője nem kertelt:

csak akkor lép be egy koalícióba, ha az teljes körűen legalizálja a marihuánát.

Időközben a baloldali Munkapárt vezetője, Avi Gabbaj is hallatta hangját a tárgykörben, amikor egy rádióinterjúban bevallotta, fiatalabb korában maga is élt kannabisszal, és nem lát kivetnivalót abban, ha a nyugati mintákat követve országában is engedélyezik a füves cigaretta „rekreációs használatát.”

A Knesszet tavaly decemberben egyébként törvényben járult hozzá az egészségügyi célra termesztett kendermag exportálásához, amitől mintegy 265 millió dolláros adónbevetélre számít a kormány.

„Kérem, értsék meg, nem vagyunk bűnözők. Mi csak szabadságszerető emberek vagyunk, semmi több”

– írták a Telegrass aktivistái hálózatuk felszámolása után közösségi oldalaikon. Hozzátették: a gátat elérte az áradat, a legalizációt semmi nem akadályozhatja meg.