Még meg sem alakult, máris új választásokkal zsarolják Netanjahu kormányát

Reuven Rivlin izraeli államfő a Benjamin Netanjahu vezette Likudot kéri fel kormányalakításra. Még fel sem állt az új kabinet, az egyik ultraortodox párt máris kijelentette, hogy új választás lesz, ha nem garantálják a sorkatonaság alóli mentességet az ortodox fiatalok számára.

Netanjahunak 28 napja van arra, hogy megalakítsa ötödik kormányát, miután a hivatalos választási végeredmény ismeretében, a pártokkal történt egyeztetést követően Rivlin őt kéri fel kormányalakításra. Ez a határidő két héttel meghosszabbítható, amennyiben elhúzódnak az egyeztetések.

Az államfőnek volt egy javaslata, hogy a Likud alakítson nagykoalíciót a szintén 35 helyet szerzett Kék és Fehér párttal, de Netanjahu pártja ezt elvetette, mondván, a természetes szövetségeseivel kíván jobboldali kormányt alakítani. Ganzék sem támogatták a javaslatot.

Netanjahu egyik leendő nagyobb koalíciós partnere, a két, egyenként 8 mandátumot szerzett ultraortodox párt egyike, az Egyesült Tóra és Judaizmus máris előállt egy régi követeléssel: ne sorozzák be katonának az ortodox fiatalokat.

A párt azzal fenyegetőzik, hogy új választás lesz, ha nem teljesítik a követelésüket, ugyanis kiválásuk esetén nélkül kisebbségbe kerülhet a koalíció a 120 tagú Knesszetben.

Netanjahu másik szövetségese, a Jiszrael Bejtenu párt vezetője, Avigdor Liberman viszont nem támogatja, hogy ekkora engedményeket adjanak az ultraortodoxoknak.

Izrael ma dönt a jövőjéről: íme, a politikai választék

Netanjahunak egy győztes szituációban sem lenne könnyű dolga: bármelyik kis párt megzsarolhatja a kilépéssel, és akkor oda a többség.

A Likud (35 mandátum) vezette kormány tagja lesz várhatóan a Sasz (8), az Egyesült Tóra és Judaizmus (8), az Egyesült Jobboldal (5), a Jiszrael Bejtenu (4) és a Kulanu (4).

Közben a volt igazságügyi miniszter, Ajelet Saked bejelentette, határozatlan időre visszavonul a politikától.

Nem hozott sok változást a szavazatok újraszámlálása Izraelben

Naftali Bennett és Ajelet Saked Új Jobboldal pártja végül minden igyekezetük ellenére egy hajszálnyival maradt le a bejutási küszöbtől, így nem kerültek be a Knesszetbe.

A tárcavezető pártja, a volt oktatási miniszter, Naftali Benett vezette Új Jobb 1400 szavazat híján végül nem jutott be a Knesszetbe.