Nem hozott sok változást a szavazatok újraszámlálása Izraelben

Naftali Bennett és Ajelet Saked Új Jobboldal pártja végül minden igyekezetük ellenére egy hajszálnyival maradt le a bejutási küszöbtől, így nem kerültek be a Knesszetbe.

Az izraeli központi választási bizottság közzétette a végleges választási eredményeket, miután megszámlálták a katonák szavazatait is — közölte a Jerusalem Post csütörtök éjjel.

Az Új Jobboldal továbbá a szavazatok újraszámlálását követelte — arra hivatkozva, hogy a választási bizottság honlapján különböző időpontokban különböző adatok jelentek meg, amit az illetékesek technikai hibával magyaráznak.

A felmerülő panaszok miatt a szavazatok egy részét csütörtök este újraszámlálták, ellenőrizték, valamint kijavították a számítógépes adatrögzítés hibáit, és csak ezt követően jelentették be a választási bizottság a végső eredményeket.

Kiesett a parlamentből, újraszámlálást követel az Új Jobboldal

A Mose Feiglin vezette Zehut mellett Naftali Bennett és Ajelet Saked pártja lett az izraeli választások nagy vesztese.

Ezek szerint 36 mandátuma lesz a Benjámin Netanjahu vezette Likudnak, és eggyel kevesebb, azaz 35 mandátuma a Beni Ganz vezette Kék-fehér centrista pártnak a százhúsz tagú Knesszetben.

Végül — alig elmaradva a 3,25 százalékos bejutási küszöbtől — nem politizálhat a következő, huszonegyedik Knesszetben Naftali Bennett és Ajelet Saked Új Jobboldal nevű, néhány hónapja alakult pártja.

Nyolc parlamenti helyet szerzett a keleti vallásos zsidókat tömörítő Sasz párt, és a katonák szavazatai nyomán eggyel csökkent az ultraortodox askenázi zsidók Egységes Tóra Pártja képviselőinek száma, így tagjai csak heten lesznek.

Az arab Hadas-Tal párt hat politikust küldhet a törvényhozásba, a szociáldemokrata Munkapárt szintén, noha a Munkapárt képviselői az előző izraeli parlamentben 24-en voltak. Avi Gabájt, a párt elnökét visszavonulásra szólította fel a párt titkára, és várhatóan hamarosan új elnököt választanak a számukra különösen lesújtó eredmény után.

Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártja öt helyet harcolt ki magának, és ugyanennyit kapott az új, elsősorban a telepeseket képviselő  Egyesült Jobboldal nevű párt is.

Négy-négy helyet szerzett Móse Kahlon centrista Mindannyian (Kulánu) pátja, a baloldali liberális Merec, és a Raam-Balad nevű arab párt is.

A végleges adatok nyomán megmaradt a jobboldali tömb korábbi előnye, 65:55 lett javukra az arány az izraeli parlamentben.

Még sosem volt ennyire jobboldali az izraeli fiatalság

Az Israeli Democracy Institute felmérése szerint egyre inkább a jobboldal felé húznak az izraeli fiatalok.