Az osztrák alkancellár szerint föderális Európára van szükség

Nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség, amely a keresztény értékeket szem előtt tartja és képes önmagát megvédeni – mondta az osztrák alkancellár hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Heinz-Christian Strache kiemelte, több összetartásra és több elfogadásra volna szükség Európában, és azt szeretnék, hogy egyenrangú felekként, tisztelettel bánjanak egymással az európai pártcsaládon belül az egyes országok pártjai.

Véleménye szerint

Európa jelenleg „súlyosan megosztott, mert zaboláltan határnyitás történt, terrorista merénylőket importáltak, ezért tehetetlenség és félelem alakult ki a lakosság körében”.

Európa nyugati részében a téves politikai folyamatok zajlanak,

a felelőtlen „Willkommenskultur” miatt „lopakodó iszlamizáció és lakosságkiszorítás” zajlik

– fogalmazott az osztrák alkancellár. Strache, aki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke is meggyőződését fejezte ki, hogy az európai uniós választások után a „hazafias” pártok erősödni fognak, első ízben „hazafias” európai frakció is létrejöhet, és akár többséget alkothat. Ezért

az Európai Néppártnak felül kellene vizsgálnia a saját kirekesztő politikáját a hazafias pártokkal szemben

– jelentette ki a politikus.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Strache azt hangoztatta, Ausztria és Magyarország mindig is egészen különleges kapcsolatot ápolt egymással, összeköti őket a közös történelem és a szoros gazdasági kapcsolatok.

Ausztria a teljes kereskedelmi volumen szempontjából 2017-ben a második legfontosabb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, Magyarország pedig a hetedik legfontosabb exportpiac Ausztria számára. Németország után Ausztriának van a legtöbb leányvállalata Magyarországon, ezért fontos a kiszámítható és biztos beruházási légkör, a stabilitást pedig Orbán Viktor garantálja – emelte ki a politikus.

Orbán nem támogatja Webert bizottsági elnöknek

Csak napokkal azután, hogy az olasz populisták vezetőjét fogadta, most az osztrák FPÖ-s alkancellárral folytatott megbeszéléseket a miniszterelnök.

Közölte, intenzív az együttműködés az infrastruktúra és a határvédelem területén is, Magyarország és Ausztria közösen, a határon átnyúlóan küzd a bűnözés, az illegális migráció, és az emberkereskedelem ellen, amihez szükséges a jó együttműködés az EU külső határainak védelmében is.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért a migrációs válság során megmutatta, milyen felelősségteljesen védi az EU szerződésének szellemében a külső határokat.

Ez új gondolkodásmódot indított el Európában, amelynek segítségével sikerült megállítani az illegális migrációt – mondta az osztrák alkancellár.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az FPÖ-re szélsőjobboldali pártként utalnak, azt mondta, a politikai baloldal intoleráns a másként gondolkodókkal szemben, és mindent szélsőjobbnak minősítenek, ami nem balos.

Az Osztrák Szabadságpárt nem szélsőséges, hanem jobbközép, jobboldali, és elutasítanak mindent, ami a fasizmushoz, a nemzeti szocializmushoz és az antiszemitizmushoz kötődik

– mondta.

Kurz elfogadta koalíciós partnerének elhatárolódását az Osztrák Identitárius Mozgalomtól

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár szombati közleményében elégedettségét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár elhatárolódott az Osztrák Identitárius Mozgalomtól (IBÖ).