Kurz elfogadta koalíciós partnerének elhatárolódását az Osztrák Identitárius Mozgalomtól

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár szombati közleményében elégedettségét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár elhatárolódott az Osztrák Identitárius Mozgalomtól (IBÖ). Az utóbbi hetekben a kormánykoalíción belül viták voltak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és  az identitárius mozgalom  feltételezett kapcsolatai miatt.

Strache az FPÖ Linzben tartott  tartományi pártkongresszusán hangsúlyozta pártja  elhatárolódását az identitárius mozgalomtól, amit később egy közleményben is megerősített.

„A jövőben sem lesznek átfedések sem személyi, sem működési, sem tevékenységi értelemben”

— emelte ki az alkancellár.

Kurz egy órával később reagált Strache nyilatkozatára, amelyet fontos és szükségszerű lépésnek nevezett. Hangsúlyozta, hogy elfogadja „ezt a bejelentést, s ezzel az elhatárolódást az identitáriusoktól”.

„Ennek a visszataszító eszmeiségnek nincs helye a szabad és liberális társadalmunkban. Ezért fontos, hogy világosan határt szabjunk a szélsőségek minden megnyilvánulási formájának”

— fűzte hozzá.

Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter pedig bejelentette, hogy az identitárius mozgalom osztrák rendőrségnél dolgozó szimpatizánsait is  megfigyelés  alá veszik.

„Nincs helye a rendőrség soraiban olyanoknak, akik szélsőséges indíttatásból elutasítják demokráciánkat s jogállamiságunkat, valamint erőszakra uszítanak, vagy erőszakot dicsőítenek, illetve alkalmaznak”

— mondta Kickl az Österreich című lap vasárnapi kiadásának nyilatkozva.