Orbán nem támogatja Webert bizottsági elnöknek

Csak napokkal azután, hogy az olasz populisták vezetőjét fogadta, most az osztrák FPÖ-s alkancellárral folytatott megbeszéléseket Budapesten a miniszterelnök.

Európában is nagy figyelmet keltett, hogy Orbán Viktor május 2-án immár többedszer tárgyalt az olasz jobboldal vezérével, Matteo Salvinivel. A két politikus egyetértett „az erős nemzetállamok fontosságában, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbségében és a határvédelemben”, uniós politikusok azonban úgy értelmezték a találkozót, hogy a Fidesz ismét szembemegy a néppárti vonallal.

Egy napra rá Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök is elutasította Orbán arra vonatkozó felvetését, hogy az Európai Néppártnak együtt kellene működnie és a tőle jobbra álló pártokkal.

Hétfőn pedig Kurz helyettesét, a szabadságpárti (FPÖ) Heinz-Christian Strachét fogadta a karmelita kolostorban a magyar miniszterelnök.

Fotó: MTI

A megbeszélés utáni közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán hangsúlyozta: Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi. „Heinz-Christian Strachéra és pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy

szeretnék, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek. Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is –

vetette fel, úgy fogalmazva, hogy ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet. A találkozón egyetértés volt abban is, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni – mondta Orbán Viktor.

Orbán elmondta azt is:

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

A látogatás előtt Strache egy osztrák lapinterjúban elmondta: a mostani EP-választás történelmi lehetőséget kínál arra, hogy a szabadságpárti, bevándorlásellenes erők egy új frakciót alakíthassanak, és komoly beleszólásuk legyen az európai politikába.

Interjút adott egy másik osztrák lapnak, a Kleine Zeutungnak Orbán Viktor is, aki ott is hangsúlyozta: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt. Szerinte ugyanis szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. „Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek” — állította.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és „egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új” – tette hozzá.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.

„Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának” – tette hozzá Orbán Viktor.

Kurz és Söder: nem fogunk össze a jobboldali populistákkal

Orbán szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal, például az olasz Ligával.