Kurz és Söder: nem fogunk össze a jobboldali populistákkal

Orbán szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal, például az olasz Ligával. Az osztrák kancellár és a bajor tartományi miniszterelnök azonban nem ért egyet. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök pénteken elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra vonatkozó felvetését, hogy az Európai Néppártnak együtt kellene működnie és a tőle jobbra álló pártokkal.

„Elutasítjuk az együttműködést a jobboldali populistákkal”

— mondta Söder az osztrák kancellárral közös bécsi sajtótájékoztatóján.

„Nem hiszek az együttműködésben Le Pen pártjához és az AfD-hez hasonló tömörülésekkel, amelyek ki akarnak lépni az Európai Unióból”

— hangsúlyozta Kurz is a Marine Le Pen vezette franciaországi Nemzeti Tömörülésre (RN) és az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali pártra utalva.

„Az lenne az Európai Unió vége”

— fogalmazott Söder.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel közös csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz azt szeretné, ha a néppárt a bevándorlásellenes, jobboldali erőkkel működne együtt, ám ez a vízió kisebbségben van a pártcsaládban.

Orbán szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal, például az olasz Ligával. Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége – hangsúlyozta.

Orbán: Salvinivel egyetértünk abban, hogy Európa határait meg kell védeni

Az erős nemzetállamok fontosságában, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbségében és a határvédelemben is egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini.

Söder szerint az erős Európa veszélybe került, mert bomlasztók szét akarják verni azt, és kívülről is nagy a nyomás.

Mindkét politikus jelezte, hogy támogatják Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét. Egyetértettek abban, hogy az EPP választási győzelme esetén Webernek kellene vezetnie az Európai Bizottságot. Legfrissebb felmérések szerint a néppártra szavaznának a legtöbben a május végi európai parlamenti választásokon.