Újabb rakétakilövés: mire készül Észak-Korea?

Phenjan azt állítja, hogy rakétáival már el tudja érni az amerikai szárazföldet.

Észak-Korea kilőtt szombat reggel több rövid hatótávolságú rakétát a Japán-tenger felé — közölte a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottsága.

Az MTI beszámolója szerint a rakétákat a keleti parti Vonszan városnál lévő indítóállásból lőtték ki, és 70-100 kilométert tettek meg, mielőtt a tengerbe csapódtak. A dél-koreai és az amerikai erők elemzik a kilövéssorozat részleteit.

Észak-Korea legutóbb 2017 végén hajtott végre rakétaindítást, akkor egy Hvaszong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával. Phenjan azt állította, hogy rakétájával már el tudja érni az amerikai szárazföldet.

A teszteket megelőző napon Kang Kyung-wha dél-koreai külügyminiszter pedig előre figyelmeztette Phenjant, amikor azt mondta,

„látható, konkrét és lényeges”

nukleáris leszerelésre van szükség, ha az északi vezetők enyhülést szeretnének a korábban kivetett szankciókkal kapcsolatban.

Kang Kyung-wha dél-koreai külögyminiszter. Fotó: MTI/EPA

A tesztek másik előzménye, hogy az elmúlt hónapok során erősen megrekedtek az Egyesült Államok és Észak-Korea között tavaly elkezdődött nukleáris tárgyalások.

Bár 2018 novemberében Donald Trump optimizmusának adott hangot a két ország között fennálló kapcsolatokat illetően, idén februárban Kim Dzson Un észak-koreai vezetővel lefolytatott tárgyalásakor nem sikerült érdemben megegyezni az ázsiai ország képviselőjével.

Trump Kimről: „teljes mértékben tisztában vagyok azzal, mire képes”

Az amerikai elnök optimizmusával szemben a hírszerző közösség még nem bízik meg Észak-Koreában.

A találkozó végén Észak-Korea elégedetlenül távozott, amikor az Egyesült Államok vezetője nem volt hajlandó eleget tenni a szankciók megszüntetését sürgető kéréseinek. Tekintettel arra, hogy más elképzelések születtek arról, mit tenne cserében Phenjan, a párbeszéd megszakadt, és tovább nőtt a két ország közötti szakadék.

Észak-Korea külügyminiszter-helyettese a hét elején újabb üzenetet küldött Donald Trumpnak, és arra figyelmeztette Washingtont, hogy

„nem kívánt következményekre számíthat” abban az esetben, ha továbbra sem hajlandó enyhíteni a gazdasági szankciókon.

Csó Son Hui egyben „esztelennek és veszélyesnek” nevezte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentését, mely szerint Washington irányt változtat, ha füstbe mennek a nukleáris tárgyalások Phenjannal.

„Az irányváltoztatás nem az Egyesült Államok kiváltsága, mi is dönthetünk így” – idézte Csót a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A tisztségviselő kifogásolta, hogy Pompeo megjegyzése mögött felsejlett annak lehetősége, hogy az Egyesült Államok katonai eszközökkel számolja fel a jelenlegi észak-koreai politikai rendszert.

Kim Dzsong Unnal lefolytatott múlt heti, vlagyivosztoki tárgyalásai után Vlagyimir Putyin is megszólalt a fegyverkezés kapcsán, és úgy fogalmazott, szerinte megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése. Az MTI beszámolója szerint az orosz elnök azt mondta: „lehetséges, (…) Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden”.

Kim Dzsong Un Vlagyimir Putyinnal. Fotó: MTI/EPA

A szombati rakétakilövést megelőzően Putyin az amerikai elnökkel is egyeztetett Észak-Korea ügyében. Pénteki telefonbeszélgetésükkor egy új lehetséges nukleáris egyezmény mellett a koreai-félsziget északi államának atomfegyver-mentesítéséről is tárgyaltak.

Kim Dzsong Un szerint a koreai béke Amerika hozzáállásán múlik

Az észak-koreai diktátor leszögezte, Washington rosszhiszemű hozzáállása árt a regionális békének.

Az amerikai és orosz vezetés egyelőre nem kommentálta a szombati rakétateszteket. Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatalának szóvivője viszont azonnali közleményében azt írta, hogy súlyos aggodalmat kelt a rövid hatótávolságú rakéták indítása.

„Elvárjuk Észak-Koreától, hogy csatlakozzon az atommentesítési tárgyalások sürgős újrakezdését célzó törekvésekhez”

— hangsúlyozta a legfrissebb eseményekkel kapcsolatban Dél-Korea képviselője.

Szöul és Amerika erői egyelőre elemzik a kilövéssorozat részleteit. „Még nem teljesen világos, hogy milyen fegyverekről van szó” — fogalmazott az Asia Times szakértője.

„Valószínű, hogy hajókat célzó rakétákról lehet szó, és nem olyan ballisztikus fegyverekről, amik Japán, illetve az Egyesült Államok számára kifejezetten aggasztóak lehetnek”

— tette hozzá a szakember, aki hangsúlyozta: előző hónapban Észak-Korea több másik „misztikus” taktikai fegyvert is tesztelt, amik szintén egy újabb katonai provokációsorozat részét képezhetik.