Kim Dzsong Un szerint a koreai béke Amerika hozzáállásán múlik

Az észak-koreai diktátor leszögezte, Washington rosszhiszemű magatartást tanúsított országával szemben az előző, februári csúcstalálkozón, és ez a hozzáállás árt a regionális békének.

„Az Egyesült Államok egyoldalú és barátságtalan álláspontra helyezkedett a nemrég lezajlott második csúcstalálkozón, ennek eredményeként pedig a Koreai-félszigeten és a régióban jelenleg holtpontra jutott a helyzet, sőt, eljutott arra a veszélyes határra, ahonnan könnyen vissza lehet esni a kezdeti állapotra”

— idézte Kim Dzsong Unt a KCNA hírügynökség.

Az észak-koreai vezető kijelentette, hogy a félsziget békéje és biztonsága teljes mértékben a jövőbeni amerikai magatartástól függ. A hírügynökség szerint a csütörtöki találkozón nem született nagyobb áttörés, a két vezető megbeszélést folytatott arról, miként mélyíthetik el a stratégiai és taktikai együttműködést a Koreai-félsziget békéje és biztonsága érdekében.

Putyin még a tárgyalások megkezdése előtt jelezte: Oroszország támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit. Az orosz elnök a tárgyalások után partnere nélkül tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy szerinte megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése.

„Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden”

— mondta Putyin.

Beszámolt arról is, hogy Kim, aki még mindig készen áll az észak-koreai nukleáris programról való tárgyalásra, arra kérte őt, álláspontjáról tájékoztassa az Egyesült Államokat.

Oroszország és Észak-Korea a vlagyivosztoki találkozón megegyezett hogy számos területen pozitív lépésekkel közeledik majd egymáshoz, hogy előremozdítsa a kereskedelmi, gazdasági, tudományos és technológiai együttműködést a két ország között.

Kim Dzsong Un észak-koreai látogatásra is meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A hírügynökség szerint az észak-koreai vezető úgy fogalmazott, hogy a látogatást „egy alkalmas időpontra” kellene időzíteni. E forrás szerint Putyin „rögtön el is fogadta” a meghívást.