Amerikai kultúrharc: Izraelt védte, ki akarták rúgatni

A tanár beszámolója szerint diákjai rasszistának, xenofóbnak, iszlamofóbnak bélyegezték, és halálos fenyegetéseket is kapott.

Elítélő nyilatkozatot fogadott el a DePaul Egyetem kari tanácsa, miután az intézmény egyik filozófia-professzora cikkében arról írt áprilisban, hogy Izraelnek joga van Ciszjordánia területét annektálni. Jason Hill nemcsak a chicagói egyetem vezetésétől, hanem diákjai körében is heves indulatokat tapasztalt a Federalist-en publikáltakkal kapcsolatban.

Az izraeli oldal mellett Hill a palesztinokra is kitért, akikről azt írta tanulmányában, szerinte: „nem bírnak erkölcsi tekintéllyel”. Továbbá úgy fogalmazott az egyetemi lapban, hogy a palesztinok

„valójában sosem váltak saját néppé, főként azért, mert nem rendelkeztek olyan filozófiával, amely támogatná a szabadságot, az egyéni jogok alapvető liberális elveit és a szabadpiaci gazdaságot”.

Hill beszámolója szerint írását személyeskedő kritikák, sőt halálos fenyegetések is kísérték – írta szombati cikkében a The Jerusalem Post.

„A diákok azt állították, hogy rasszista és xenofób vagyok, valamint a kirúgásomat kérték. Azzal is vádoltak, hogy iszlamofób lennék, valamint etnikai tisztogatást és népirtást védelmezek, ami nem igaz”

– nyilatkozott a professzor.

A chicagói tanár esete nem tekinthető egyedinek: az elmúlt években egyre gyakrabban jelentek meg hírek nyugati campusokon vészesen terjedő Izrael-ellenességről, az antiszemita BDS-mozgalom terjedéséről, a baloldal és iszlamista körök összefogásáról, valamint – ezzel összefüggésben – palesztin diákok heves megmozdulásairól.

Anti-Semitism On Campus Explained

A lot of people always ask or attempt to understand how the Jews are being targeted on college campuses today. The answer is simple. There is a group on most…

Már egy négy évvel ezelőtti felmérés is igazolta, hogy a szélsőséges iszlamisták és a „politikailag korrekt” balos aktivisták egyértelműen a jövő értelmiségét, az egyetemistákat akarják megnyerni ügyüknek. Az Anti-Defamation League megállapította: az Egyesült Államok campusain egyre nő, ráadásul egyre agresszívabb formát ölt az Izrael-ellenes és antiszemita hangulatkeltés.

Azokat a tanárokat, mint pl. a zsidó állam mellett mindig markánsan kiálló Alan Dershowitzot, akik szót emelnek az “anticionizmus” címen futó antiszemita rendezvények ellen, igyekeznek teljesen ellehetetleníteni, szabályos gyűlölet-kampányokkal megfélemlíteni.

A campusokon létezik a kultúrák, nemek sokszínűsége, csak a vélemények sokszínűsége nem – mesélte Dershowitz.

Egy kanadai egyetemen is volt precedens hasonló esetre: két éve a montreali McGill University diákszövetségének vezetősége kiszavazta egyik tagját, annak zsidó származása miatt. A vezetőségi ülés során még két olyan diákot zártak ki soraikból, akik Izraelt és a zsidó közösséget támogató véleményt fogalmaztak meg.

Komoly a helyzet Nagy-Britanniában is, ahol a kormány elismerte, hogy aggasztó méreteket ölt az antiszemitizmus az ország felsőoktatási intézményeiben. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, az angliai Bristol Egyetem hallgatói önkormányzatának egyik tagja ellen például vizsgálat indult, miután az interneten sértegette nyilvánosan egy zsidó diáktársát:

„Legyél olyan mint Izrael és szűnj meg létezni!”

írta az egyetemista.

Brit egyetemista zsidó diáktársának: „Legyél olyan mint Izrael, és szűnj meg létezni!”

A Bristol Egyetem egyik diákszervezeti vezetője ellen vizsgálatot indítottak antiszemita kijelentéseiért.

Márciusban pedig az Izrael-ellenes bojkottmozgalom (BDS) nyomására állt ki Izrael ellen egy kaliforniai egyetem, amikor a kaliforniai Pitzer College egyik tanszékének kezdeményezésére az egyetem tanácsa úgy döntött, felfüggesztik cserediák-programjukat a Haifai Egyetemmel.

A BDS nyomására állt ki Izrael ellen egy kaliforniai egyetem

A kaliforniai Pitzer College elnöke lépett közbe, miután az igazgatótanács megszavazta, hogy bontsák fel az együttműködést a Haifai Egyetemmel.