A BDS nyomására állt ki Izrael ellen egy kaliforniai egyetem

A kaliforniai Pitzer College egyik tanszékének kezdeményezésére az egyetem tanácsa úgy döntött, függesszék fel a cserediák-programot a Haifai Egyetemmel – írja a JTA. 

A kaliforniai intézmény vezetője lépett közbe, elutasítva a kezdeményezést. Az Amerikai Zsidó Bizottság szerint a BDS-mozgalom áll a háttérben.

Az intézmény egyik tanszékének javaslatát az egyetem tanácsa 68 igen szavazattal, 25 ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta. A kezdeményezés arról szól, hogy az intézmény függessze fel külföldi tanulmányi programját a Haifai Egyetemmel, amíg Izrael állam nem fejezi be azt a gyakorlatát, hogy származás, vagy politikai meggyőződés alapján megtagadja a belépést az országba.

Az elfogadott, de nem kötelező érvényű javaslat emellett azt is feltételül szabja, hogy Izrael a palesztin egyetemistáknak is ugyanúgy adja meg a vízumot a külföldi tanulmányokhoz, mint az izraeli diákoknak.

fotó: pitzer.edu

A szavazás után nem sokkal, Melvin Oliver, a Pitzer College elnöke lépett közbe, elutasítva a kezdeményezést, amely szerinte csak ártana az egyetemnek.

„Az ajánlás egyfajta akadémiai bojkott Izraellel szemben, és ez olyan útra vinne minket, amely messze áll a szabad eszmecserétől, olyan irányba visz, amely megakadályozza az egyetemet abban, hogy az oktatási küldetését teljesítse”

– fogalmazott az egyetem elnöke.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee, AJC) elítélte a kezdeményezést, azt az akadémiai szabadság elleni durva támadásnak nevezte. Az AJC szerint a kezdeményezés elfogadásában a BDS-mozgalom tagjai is részt vettek.

Ron Robin, a Haifai Egyetem elnöke úgy reagált: a Pitzer College tanszéke jóváhagyta a jelenkori antiszemitizmust.

„Az egytetemi bojkott különösen azért téved, mert a Haifai Egyetemen a diákok 35 százaléka arab, és az izraeli és arab diákjaink harmonikusan dolgoznak együtt, még az órákon kívül is, vagy a közösségi szolgálatokon”

– mondta az izraeli egyetem vezetője.

Hozzátette: ez a sokszínűség, az együttélés és a tolerancia legjobb példája.