A zsidóknak nincs jövője Németországban – mondják ott élő zsidó diákok

„Ha lenne zsidó tanuló az osztályban, megölném” – mondta az órán egy muszlim diák Németországban. Ilyen és még durvább helyzeteknek vannak kitéve a német zsidó iskolások. Jellemzően muszlim és lengyel gyerekek sértegetik őket. Egyre több zsidó fiatal hagyja el az országot emiatt és megy Izraelbe – írja a The Jerusalem Post a Die Welt cikke nyomán.

Miért hagyják el az országot a fiatal zsidók? Ezzel a címmel közölt cikket az egyik legnagyobb német napilap, a Die Welt. Azt írják, tavaly ötven zsidó diák ment Izraelbe a Naale ösztöndíjprogram segítségével.

A diaszpórában élő zsidó fiatalok ezzel a programmal izraeli középiskolákba mehetnek tanulni, a cél pedig az, hogy közülük minél többen alijázzanak, vagyis telepedjenek le Izraelben.

A 15 éves Golda Maertens is részt vesz ebben a programban. A lapnak nyilatkozva mondta azt, hogy szerinte a zsidóknak nincs jövője Németországban.

Antiszemita erőszakhullám Berlinben

Tavaly a német fővárosban 150%-kal nőtt a zsidók elleni erőszakos atrocitások száma.

Szeptemberben kezdi meg tanulmányait a Tel-Aviv melletti Mosenson középiskolában.

Egy másik 15 éves diák, Liam Rückert követni szeretné testvérét Izraelbe, aki már ott tanul, és amikor meglátogatta, nagyon pozitív élményekről számolt be.

Az ő német gimnáziumi osztályában hangzott el a mondat egy muszlim diáktársától, amikor a közel-keleti helyzetről beszélgettek az órán, hogy

„ha lenne zsidó tanuló az osztályban, megölném.”

Többnyire arab és lengyel diákok sértegették, „szaros zsidó”, „szaros izraeli” – ezeket mondták rá.

„Nagyon félek a muszlim antiszemitizmustól, meg sem tudom jósolni, hová fog fajulni a helyzet”

— mondta Maertens anyja, Evelin.

Nagybátyjuk, aki már Tel-Avivban él, folyamatosan sürgeti az országban maradt rokonait, hogy költözzenek Izraelbe, mert Németország már nem biztonságos.

A hamburgi zsidó közösség szóvivője, Daniel Killy már 2016-ban kijelentette, hogy a romló közbiztonság Németországban rendkívül veszélyes helyzetet jelent a zsidók számára.

„Nem, már nem vagyunk itt biztonságban”

— mondta Killy.

Az államhatalom szétesése, a radikális jobboldal megerősödése, a politikai hitelesség elvesztése, és „a szörnyű félelem az Iszlám nevén nevezésétől” bizonytalan környezetet teremtett a zsidók számára — tette hozzá.

Németországban az országos zsidó szervezet százezer zsidót tart nyilván. Az utóbbi években pedig egymilliónál is több, főként muszlim bevándorló érkezett az országba.

A kritikusok szerint a német kormány nem tudta kezelni az országban egyre növekvő iszlám antiszemitizmust, közben pedig Angela Merkel kancellár megtagadta, hogy betiltsák a németországi Hezbollah teljes szervezetét, amelynek 950 ügynöke terjeszti az antiszemita és dzsihadista ideológiát Németországban.

Bojkottal ösztönzik Merkelt, tiltsa már be a Hezbollahot

A német kormány vehemensen ellenezte tiltólistára helyezését, annak ellenére, hogy a számos nemzet által terrorszervezetként számon tartott csoport mintegy 950 tagja tevékenykedik Németországban — írja a The Jerusalem Post.