Antiszemita erőszakhullám Berlinben

A berlini Research and Information Center for anti-Semitism (RIAS) antiszemitizmus-figyelő szervezet felmérése szerint tavaly a német fővárosban 150%-kal nőtt a zsidók elleni erőszakos atrocitások száma — olvasható a TEV-en a The Times of Israel beszámolója nyomán.

Az antiszemita támadások száma 14%-kal, míg a zsidókat ért erőszakos incidensek száma 150%-kal nőtt meg 2018-ban egy antiszemitizmus-figyelő szervezet új felmérése szerint.

A berlini székhelyű RIAS szervezet által összegyűjtött adatok szerint a városban a múlt évben 1081 antiszemita incidenst jelentettek be, szemben az azt megelőző évben mért 951 bejelentett támadással.

A dokumentum szerint a támadások majdnem fele „zsidó/izraeli szervezeteket, egyéneket vagy aktivistákat” ért a német fővárosban.

Benjamin Steinitz, a RIAS vezetője a múlt héten a Die Weltnek tett nyilatkozatában elmondta, a város antiszemita incidensei egyre inkább „közvetlen” természetűvé válnak, utalva ezzel a fizikai támadások számának növekedésére.

Miért növekszik az európai antiszemitizmus?

Az EU az utóbbi években elharapózó gyűlölet ellenére sem tett erőfeszítést annak érdekében, hogy összehasonlító statisztikát készítsen a különböző tagországok antiszemitizmusáról.

A felmérés adatai éles növekedést mutatnak a berlini zsidóságot érő fizikai inzultusok terén: míg 2017-ben ezek száma 18 volt, addig, 2018-ra ez a szám 48-ra rúgott már. A berlini zsidó közösség elleni fenyegetések száma megduplázódott, a két évvel ezelőtti 26-hoz képest tavaly már 46 ilyen incidensről érkezett bejelentés.

Steinitz arra is figyelmeztetett, hogy

egyre növekszik a hajlandóság arra, hogy az antiszemita fenyegetéseket „konkrét erőszak kövesse.”

A felmérés eredményeit a német hatóságok hivatalos bűnügyi statisztikáival összevetve, az 10%-os növekedést mutatott a zsidó-ellenes megnyilvánulások terén 2018-ban, míg 60%-os növekedést az erőszakos antiszemita bűncselekmények számát illetően.

Mind a RIAS, mind a rendőrség arra jutott, hogy az incidensek többsége „szélsőjobboldali” csoportokhoz és támogatóikhoz köthető.

(Forrás: ToI)