Bojkottal ösztönzik Merkelt, tiltsa már be a Hezbollahot

A német kormány vehemensen ellenezte tiltólistára helyezését, annak ellenére, hogy a számos nemzet által terrorszervezetként számon tartott csoport mintegy 950 tagja tevékenykedik Németországban — írja a The Jerusalem Post.

Az újonnan megalakult Hezbollah Németországi Betiltásáért Bizottság a los angelesi The Jewish Journalban közzétett hirdetésben szólította fel az amerikaiakat, ne vásároljanak német-gyártmányú gépkocsikat, miután Angela Merkel német kancellár visszautasította a Hezbollah törvényen kívülivé nyilvánítását.

A németek végsőkig kitartanak a Hezbollah mellett

A német belügyminisztérium nem hajlandó betiltani az Irán által támogatott síita terrorszervezet úgynevezett politikai szárnyát.

A négy héten keresztül megjelenő egész oldalas felhívás központi szövege a következő:

„Bojkottáld a német autóipart, amíg a Hezbollahot be nem tiltják Németországban.”

A hirdetés egy ténymegállapítással indul:

„1996 június 25-én este 21:50-kor a Hezbollah, Irán terrorszárnya, 19 amerikaival végzett a dharani Khobar tornyokban, Szaúd-Arábiában.”

Majd Németország erkölcsi felelősségére tereli a szót:

„Ennek ellenére Németország megengedi a Hezbollahnak, hogy nyíltan tevékenykedjen területein. Itt az idő, hogy üzenetet küldjünk a német kormánynak. Az amerikaiak nem vásárolják meg autóikat addig, amíg katonáink gyilkosainak megengedik, hogy pénzt gyűjtsenek, toborozzanak, és propagandát gyártsanak német felségterületen.”

nagy német autómárkák, fotó: car brands

Angela Merkel kormánya vehemensen ellenezte a Hezbollah egészének betiltását, annak ellenére, hogy a számos más ország és nemzetközi szervezet által terrorszervezetként számon tartott csoport majdnem ezer tagja tevékenykedik Németországban.

A The Jerusalem Post
számos olyan 2018-as német hírszerzési beszámolóhoz jutott, melyek tanúsága szerint a szervezet ügynökei aktívan toboroznak új tagokat, utalnak át nagyobb összegeket a libanoni terrorszervezetüknek, és halálos antiszemita és dzsihadista ideológiákat terjesztenek a német szövetségi köztársaságon belül.

Izrael súlyos fenyegetésként kezeli nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A terrorszervezet a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

A felhívás szövege egy gettysburgi Abraham Lincoln idézettel zár, melyben felhívta amerikai honfitársait, ne hagyják, hogy a halottaik halála hiábavaló legyen.

Az akció mögött álló bizottság szóvivője nyilatkozatában kijelentette, meggyőződésük, hogy

„A Hezbollah a legnagyobb terrorfenyegetés a világon, mert állami támogatás áll mögötte.”

A szóvivő hozzátette, azt tervezik, hogy a felhívást német diplomatáknak, német autókereskedő vállalatok vezetőinak, a Daimlernek, a BMW-nek, a Volkswagennek, az Audinak és a Porschénak is elküldik, illetve azon városok polgármestereinek is, melyekben ezen cégek gyártósorai megtalálhatóak, mivel Irán legfőbb közel-keleti terrorszervezete,

„a Hezbollah és az irániak amerikai csapatokat gyilkoltak meg és ez elfogadhatatlan.”

Az Egyesült királyság még februárban hozta meg a döntést, hogy a szervezet katonai szárnya mellett az úgynevezett politikai szárnyát is törvényen kívülivé nyilvánítja. Az Európai Unió és Németország csupán a katonait tartja számon terrorszervezetként, míg az Egyesült Államok, Kanada, Hollandia, az Arab Liga és Izrael a Hezbollah egészét terrorszervezetnek tartja, mindenféle felosztás nélkül.

London a Hezbollah teljes betiltására készül

Katonai szárnyának 2008-as betiltása után a szigetország a többek között Észak-Izraelt is aktívan fenyegető libanoni terrorszervezet politikai szárnyára is kiterjeszti a lépést.

Merkel mindeddig elutasította mind az amerikai, mind az izraeli felhívásokat arra, hogy a Hezbollah politikai szárnyát is terrorista entitásnak nyilvánítsa. Niels Annen, a német külügyminiszterhelyettes szerint a szervezet szükséges a stabilitáshoz, mivel a libanoni kormány részét képezi.