A németek végsőkig kitartanak a Hezbollah mellett

A német belügyminisztérium nem hajlandó betiltani az Irán által támogatott síita terrorszervezet úgynevezett politikai szárnyát.

A német belügy tárca (BMI) a The Jerusalem Post megkeresésére azt írta: a BMI nem kommentálja az egyes tiltások mögötti megfontolásokat. A lap azonban emlékeztet rá, hogy a német hírszerzés tavalyi riportja szerint az országban 950 Hezbollah-ügynök működik, akik forrásokat gyűjtenek, új tagokat verbuválnak, és terjesztik a szervezet antiszemita ideológiáját.

Németországgal ellentétben Nagy-Britannia a napokban feltette a tiltólistára a Hezbollah mindkét szárnyát. A lépéssel London azért sújtotta a Hezbollah minden ágát, mert az szerinte destabilizáló befolyást jelent a Közel-Keleten.

Terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot az Egyesült Államok is, miközben az Európai Unió csak a szervezet katonai szárnyát tekinti annak. Izrael súlyos fenyegetésként kezeli nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A terrorszervezet a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.