Bírálta a Hezbollah Angliát, amiért az feketelistára tette

A libanoni síita szélsőséges csoport pénteken közleményben kelt ki Nagy-Britannia azon döntése ellen, hogy feltette a terrorszervezetek listájára.

Az Irán-barát szervezet dokumentuma szerint London az Egyesült Államok „szolgalelkű követője” lett azzal, hogy így járt el a Hezbollahhal, amely saját megfogalmazása szerint „az izraeli megszállás elleni mozgalom”.

„A lépés sérti azoknak a libanoni embereknek az érzéseit, rokonszenvét és akaratát, akik szerint a Hezbollah egy jelentős párt és népi erő”

— fogalmazott a síita szervezet, azt az apró részletet nem említve, hogy a civilek támadását is elfogadható opciónak tartják az Izrael ellen folytatott „nemes” küzdelmükben.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy a Hezbollah katonai szárnya mellett politikai szárnyát is felvette a terrorszervezetek listájára. A lépéssel London azért sújtotta a Hezbollah minden ágát, mert az szerinte destabilizáló befolyást jelent a Közel-Keleten.

Terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot az Egyesült Államok is, miközben az Európai Unió csak a szervezet katonai szárnyát tekinti annak. Izrael súlyos fenyegetésként kezeli nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A terrorszervezet a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

Az Irán által kiképzési és finanszírozási támogatásban részesített Hezbollah Bassár el-Aszad szíriai elnök és a hozzá hű erők közeli szövetségese a szíriai polgárháborúban.