Trumpról nevezhetnek el helységet a Golánon

A tervekről Benjamin Netanjahu tett bejelentést.

Hamarosan Donald Trump amerikai elnökről nevezhetnek el községet a Golánon, amiért nemrég hivatalosan is elismerte Izrael szuverenitását a fennsík területe felett. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy kedden közzé tett videóban beszélt erről — derül ki a Reuters írásából.

„Minden izraelit megindított, amikor Trump elnök meghozta történelmi döntését”

— fogalmazott Netanjahu a Golánon forgatott videóban. Valamint azt is elmondta, hogy kormánya segítségével egy új határozatban szeretne az elnevezésről dönteni.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.

Az ősi zsidó területet Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést — ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, Trump először Twitter-bejegyzésében harangozta be, hogy kész megtenni a lépést; majd március 25-én Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá az erről szóló dokumentumot a Fehér Házban.

Az EU elutasítja a Golán-fennsík izraeli fennhatóságát

Továbbra sem történt változás az Európai Unió „egyhangú álláspontjában”, miszerint a Golán-fennsíkot „megszállt” területként tartja számon

Az amerikai elnök nem első alkalommal merült fel névadóként Izraelben. 2017 decemberében Yisrael Katz, Izrael közlekedési minisztere tett bejelentést arról, hogy vasútállomást neveznek el az amerikai elnök tiszteletére. Majd nem sokkal később Kiryat Yam városának polgármestere döntött úgy, hogy parkot neveznek el Donald Trumpról, amiért kész volt Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet.