Pompeo nem erősítette meg, hogy Trump kétállami megoldást akarna

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem erősítette meg egy szenátusi meghallgatáson, hogy Donald Trump amerikai elnök kétállami megoldásban gondolkodna a közel-keleti konfliktus ügyében — írja a Jerusalem Post.

Pompeót a külügyminisztérium 2020-as költségvetési meghallgatásán kérdezte Tim Kaine virginiai demokrata szenátor.

A négyperces diskurzus során a két politikus az izraeli-palesztin kérdésről vitatkoztak.

Kaine így fogalmazott:

„Szeretném kérdezni önt a jelenlegi amerikai politikával kapcsolatban. Támogatnánk-e a Nyugati part [izraeli] annektálását? Vagy ellenezzük? Semlegesek lennénk-e, ha megtörténne?”

Pompeo így felelt:

„Számos féllel dolgozunk azon, hogy megosszuk álláspontunkat a probléma megoldásáról. Évtizedeken át nagytudású szakértők próbálták megoldani a közel-keleti krízist, azaz a konfliktust Izrael és a palesztin nép között, és mind elbuktak. Tehát a régi gondolatokat nem érdemes újra felhasználni. Egyszerűen nem voltak sikeresek. Reméljük, hogy a mi elképzelésünk és a mi ötleteink, amelyekkel előre tervezünk haladni, olyan helyzetet teremtenek, amelyben az izraeliek és a palesztinok megoldják [ezt a konfliktust]”.

Mikor Kaine feltette a kérdést, hogy a kétállami megoldás a „régi gondolatok” közé tartozik-e, Pompeo úgy felelt, hogy „az bizonyosan egy nagyon régóta ismert ötlet… Állítom, hogy sok millió munkaórát öltek a kétállami megoldásba. Eddig nem hozott sikert”.

A demokrata szenátor újbóli kérdésére pedig azzal hárított az amerikai külügyminiszter, hogy

„Akárhány módon felteheti ezt a kérdést, de azt gondolom, végső soron a helyi lakosság fogja megoldani a problémát. A legjobbakat akarjuk a palesztinok számára [is]”.

Pompeo titkolózása jelzésértékű, és egyesek szerint arra is utalhat, hogy a készülő amerikai béketerv egyállami megoldásban gondolkodik.

Pompeo nem árulja el, mit tenne, ha Izrael annektálná Júdeát és Szamáriát

Az amerikai külügyminiszter csendje szakít a korábbi kormányzatok magatartásával