Pompeo nem árulja el, mit tenne, ha Izrael annektálná Júdeát és Szamáriát

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden nem volt hajlandó elmondani a Kongresszusnak, hogy mit fog tenni az Egyesült Államok, amennyiben az izraeli kormány megpróbálja annektálni a júdea-szamáriabeli zsidó településeket, ahogyan azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrég, az esetleges újraválasztására vonatkozóan megígérte.

Pompeo csendje szakít a korábbi amerikai kormányoknak a kérdést illetően tanúsított magatartásával

írja a The New York Times. A vezető amerikai tisztségviselők ugyanis mindeddig következetesen elutasítottak minden olyan izraeli kísérletet, amely a zsidó állam szuverenitásának kiterjesztésére irányult volna a Nyugati Part vitatott területeinek részére vagy egészére.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a választások előtti hajrában Netanjahu egy interjúban elmondta, hogy kiterjeszti Izrael szuverenitását Júdea és Szamária egy részére vagy akár az egészére. Az interjúban utalt arra is, hogy a kezdeményezése nagy valószínűséggel nem vált majd ki ellenkezést Donald Trumpból, aki épp az elmúlt hónapban ismerte el Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, illetve korábban bejelentette, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti át.

Választási győzelme esetén Netanjahu annektálná a júdea-szamáriai zsidó településeket

Az izraeli miniszterelnök kampányt indított, hogy a kis jobboldali pártok szavazóit megnyerve elérje, hogy a választások után Reuven Rivlin elnök a Likudot kérje fel kormányalakításra.

Mike Pompeo kedden délután egy szenátusi albizottság meghallgatásán vett részt, amely a Trump-kormány által benyújtott, a Külügyminisztérium és az Egyesült Államok első számú fejlesztési ügynökségére vonatkozó, 2020-as költségvetési előirányzatok megvitatására ült össze.

A hosszúra nyúlt meghallgatás során Chris Van Hollen, Maryland demokrata párt szenátora megkérdezte Pompeót, hogy az Egyesült Államok még mindig ellenez-e egy esetleges izraeli annexiót a Nyugati Part bármely területére.

Pompeo megkerülte az egyenes válaszadást, helyette így fogalmazott: „Jelenleg az elképzeléseink alapjait fektetjük le”.

Van Hollen mindig újra fogalmazva többször is feltette a kérdését, mondván, „a dolgok nagyon gyorsan változhatnak”, ha Netanjahu esetleg ötödszörre is kormányt alakíthat a választások eredményeként. „És Ön ma nem tudja megmondani, hogy mi az Egyesült Államok politikája ebben a kérdésben” – hangsúlyozta a demokrata szenátor. Ám a külügyminiszter újra és újra kitért a válaszadás elől.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az evangéliumi keresztények jelentős része helyesli Júdea és Szamária annexióját, hiszen a Teremtő a zsidóknak ígérte e földet is. Pompeo pedig nyíltan vállalta saját evangéliumi keresztény meggyőződését a külpolitikai alakításával összefüggésben is.

A meghallgatáson a külügyminiszter ugyanígy nem volt hajlandó megerősíteni az esetleges támogatását a kétállami megoldás irányában, ahogy arról sem nyilatkozott, hogy támogatná-e a palesztin arabok teljes politikai- és jogegyenlőségét.

A korábbi amerikai elnökök és más vezető tisztségviselők a Nyugati Partra a palesztin állam lehetséges alapjaként tekintettek a hosszú ideje húzódó izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásában.