Trump amerikai zsidók miniszterelnökének nevezte Netanjahut

A baloldali liberális The Intercept magazin összefoglalójában az amerikai elnököt ostorozza, amiért ugyanolyan antiszemita sztereotípiákat használ, mint Ilhan Omar.

Miközben Ilhan Omar demokrata politikusnő jó ideje a támadások kereszttüzében áll az olyan kijelentései miatt, amelyek például túlzott befolyással vádolják Izraelt az amerikai külpolitika irányítására, hasonló megjegyzések Donald Trumptól úgy látszik, mégsem váltanak ki tiltakozást a republikánus táborban  – legalábbis az amerikai baloldalhoz közeli kommentátorok szerint.

Omart a demokraták nagy része és a republikánus közösség egésze a zsidók ellenségeként ítélte el. Ám amikor a zsidókra tett korábbi sztereotip megjegyzéseihez hasonlóan, Donald Trump elnök szombaton mintegy mellékesen ismét a kettős lojalitás jól ismert antiszemita toposzával hozakodott elő, hiszen

az amerikai zsidók előtt Benjamin Netanjahura, mint „az önök miniszterelnökére” utalt,

egyelőre nagy a hallgatás.

Tekintettel arra, hogy Trump zsidó republikánusokhoz beszélt — köztük Sheldon Adelson amerikai kaszinó mágnáshoz, nem mellékesen Netanjahu egyik legnagyobb támogatójához – nem minden alap nélkül feltételezhette, hogy a hallgatósága erősen Izrael-párti, mégis, az a vád, hogy a nem izraeli zsidók saját országuk felé tanúsított hűsége valahogy mindig gyanús, hosszú, csúnya múltra tekinthet vissza.

Robert Mackey on Twitter: „Donald Trump referred to Israel’s leader, Benjamin Netanyahu, as „your prime minister” in an address to a group of Jewish-American supporters on Saturday in Las Vegas pic.twitter.com/w2TXPkDBNn / Twitter”

Donald Trump referred to Israel’s leader, Benjamin Netanyahu, as „your prime minister” in an address to a group of Jewish-American supporters on Saturday in Las Vegas pic.twitter.com/w2TXPkDBNn

A beszédre visszatérve, számos újságíró rossz érzéseinek adott hangot amiatt is, hogy Trump később azt javasolta, hogy zsidó támogatóinak el kéne magyarázniuk „néhánynak az önök emberei közül” az üzleti életben és a pénzügyi világban, hogy jó lenne abbahagyniuk az importált árukra kivetett tarifák elleni tiltakozást.

Trump megjegyzései a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezetőjét, Jonathan Greenblattot is arra késztették, hogy arra ösztönözze az elnököt,

„kerülje az olyan szóhasználatot, amely ahhoz vezethet, hogy az emberek azt fogják hinni: a zsidók nem hűséges amerikaiak”.

Trump látható zavarodottsága az amerikai zsidó támogatói hűségével kapcsolatban bizonyítékként szolgálhat arra, hogy

Izrael jelenlegi, „etno-nacionalista” miniszterelnöke sikerrel járt az egyik fő célkitűzésének megvalósításában: elhomályosította a zsidó és az izraeli identitás közötti választóvonalat

írja a The Intercept.

Az elnök feltevése, amely szerint a republikánus zsidókat Izrael miniszterelnöke képviseli, egyértelműen rasszista felhangokkal bír a baloldali liberális The Intercept szerint. Ám azt is rögtön hozzáteszi, hogy azzal nehéz vitatkozni, hogy az izraeli és az amerikai politika esetenként szorosan összefonódik, például amikor Izrael államát Washingtonban az a Floridában született, egykori republikánus aktivista Ron Dermer nagykövet képviseli, akinek az apja egykor Miami Beach konzervatív polgármestere volt.

Trumpot egyébként már 2015-ben kritikákkal illették, amiért sokak szerint ugyancsak antiszemita sztereotípiákat használt a Republikánus Zsidó Koalíció tagjaihoz – még elnökjelöltként – intézett beszédében. A megjegyzések akkor hangzottak el, amikor Adelson és más adományozók még a versenytársait támogatták a republikánus előválasztásokon. Trump ezt mondta a hallgatóságának:

„Önök nem fognak engem támogatni, még ha tudják is, hogy én vagyok a legjobb dolog, ami Izraellel valaha is megtörténhet… mert én nem akarom a pénzüket”.

Majd hozzátette:

„Nem akarnak pénzt adni nekem, önök irányítani akarják a saját politikusukat”.

Trump to Jewish group: I’m a negotiator like you

Speaking at the Jewish Republican Coalition, republican frontrunner Donald Trump flaunted his negotiating skills, asking the audience „is there anyone in thi…