Trump amerikai zsidók miniszterelnökének nevezte Netanjahut

A baloldali liberális The Intercept magazin összefoglalójában az amerikai elnököt ostorozza, amiért ugyanolyan antiszemita sztereotípiákat használ, mint Ilhan Omar.

Miközben Ilhan Omar demokrata politikusnő jó ideje a támadások kereszttüzében áll az olyan kijelentései miatt, amelyek például túlzott befolyással vádolják Izraelt az amerikai külpolitika irányítására, hasonló megjegyzések Donald Trumptól úgy látszik, mégsem váltanak ki tiltakozást a republikánus táborban  – legalábbis az amerikai baloldalhoz közeli kommentátorok szerint.

Omart a demokraták nagy része és a republikánus közösség egésze a zsidók ellenségeként ítélte el. Ám amikor a zsidókra tett korábbi sztereotip megjegyzéseihez hasonlóan, Donald Trump elnök szombaton mintegy mellékesen ismét a kettős lojalitás jól ismert antiszemita toposzával hozakodott elő, hiszen

az amerikai zsidók előtt Benjamin Netanjahura, mint „az önök miniszterelnökére” utalt,

egyelőre nagy a hallgatás.

Tekintettel arra, hogy Trump zsidó republikánusokhoz beszélt — köztük Sheldon Adelson amerikai kaszinó mágnáshoz, nem mellékesen Netanjahu egyik legnagyobb támogatójához – nem minden alap nélkül feltételezhette, hogy a hallgatósága erősen Izrael-párti, mégis, az a vád, hogy a nem izraeli zsidók saját országuk felé tanúsított hűsége valahogy mindig gyanús, hosszú, csúnya múltra tekinthet vissza.

No Title

Donald Trump referred to Israel’s leader, Benjamin Netanyahu, as „your prime minister” in an address to a group of Jewish-American supporters on Saturday in Las Vegas pic.twitter.com/w2TXPkDBNn

A beszédre visszatérve, számos újságíró rossz érzéseinek adott hangot amiatt is, hogy Trump később azt javasolta, hogy zsidó támogatóinak el kéne magyarázniuk „néhánynak az önök emberei közül” az üzleti életben és a pénzügyi világban, hogy jó lenne abbahagyniuk az importált árukra kivetett tarifák elleni tiltakozást.

Trump megjegyzései a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezetőjét, Jonathan Greenblattot is arra késztették, hogy arra ösztönözze az elnököt,

„kerülje az olyan szóhasználatot, amely ahhoz vezethet, hogy az emberek azt fogják hinni: a zsidók nem hűséges amerikaiak”.

Trump látható zavarodottsága az amerikai zsidó támogatói hűségével kapcsolatban bizonyítékként szolgálhat arra, hogy

Izrael jelenlegi, „etno-nacionalista” miniszterelnöke sikerrel járt az egyik fő célkitűzésének megvalósításában: elhomályosította a zsidó és az izraeli identitás közötti választóvonalat

írja a The Intercept.

Az elnök feltevése, amely szerint a republikánus zsidókat Izrael miniszterelnöke képviseli, egyértelműen rasszista felhangokkal bír a baloldali liberális The Intercept szerint. Ám azt is rögtön hozzáteszi, hogy azzal nehéz vitatkozni, hogy az izraeli és az amerikai politika esetenként szorosan összefonódik, például amikor Izrael államát Washingtonban az a Floridában született, egykori republikánus aktivista Ron Dermer nagykövet képviseli, akinek az apja egykor Miami Beach konzervatív polgármestere volt.

Trumpot egyébként már 2015-ben kritikákkal illették, amiért sokak szerint ugyancsak antiszemita sztereotípiákat használt a Republikánus Zsidó Koalíció tagjaihoz – még elnökjelöltként – intézett beszédében. A megjegyzések akkor hangzottak el, amikor Adelson és más adományozók még a versenytársait támogatták a republikánus előválasztásokon. Trump ezt mondta a hallgatóságának:

„Önök nem fognak engem támogatni, még ha tudják is, hogy én vagyok a legjobb dolog, ami Izraellel valaha is megtörténhet… mert én nem akarom a pénzüket”.

Majd hozzátette:

„Nem akarnak pénzt adni nekem, önök irányítani akarják a saját politikusukat”.

Trump to Jewish group: I’m a negotiator like you

Speaking at the Jewish Republican Coalition, republican frontrunner Donald Trump flaunted his negotiating skills, asking the audience „is there anyone in thi…