Lemondásra szólította fel Ilhan Omart antiszemita kommentjei miatt Donald Trump

A frissen megválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő egyre nagyobb örvényt kavar maga körül Izrael-ellenes megnyilvánulásaival.

„Az antiszemitizmusnak nincs helye az Egyesült Államok Kongresszusában” – szögezte le kedden Donald Trump, miután a média ismét Ilhan Omar Izrael-ellenes szavaitól vált hangossá.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a szomáliai születésű demokrata politikus – aki 1995-ben menekültként érkezett az Egyesült Államokba – vasárnap éjjel Twitter-oldalán arról írt, hogy szerinte

amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű szervezettől.

A politikus bejegyzése a kongresszus mindkét pártjában felháborodást keltett, és akkor Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közleményben szólította fel bocsánatkérésre. A 37 éves képviselőnő közleményben kért bocsánatot, de kitartott amellett, hogy szerinte az AIPAC és más lobbiszervezetek politikai szerepvállalása problematikus.

Omar a múlt hónapban azért kényszerült bocsánatkérésre, mert a közösségi médiában azt írta:

Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze meg az embereket és segítsen nekik, hogy lássák Izrael ördögi cselekedeteit.

Januárban pedig a Yahoo! Newsnak adott interjújában Izraelt az iráni teokratikus államhoz hasonlította.

Donald Trump keddi nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a legutóbbi alkalommal Omar túl messzire ment. „Amit mondott, mélyen a szívéből jött (…), és a béna bocsánatkérése sem volt megfelelő” – írta az amerikai elnök, aki elérkezettnek látja az időt arra, hogy Ilhan Omar minden hivatali posztjáról lemondjon.