Már a demokraták is megelégelték képviselőjük antiszemitizmusát

A képviselőház demokrata párti vezetése határozatot hoz az antiszemitizmus megbélyegzésére. Az ok: saját képviselőjük, Ilhan Omar.

Ilhan Omar minnesotai képviselő Izrael-ellenes, „anticionista” kommentjei kiverték a biztosítékot saját pártjában: a képviselőház demokrata párti vezetői, köztük Nancy Pelosi házelnök határozatban akarnak elhatárolódni az antiszemitizmus minden formájától — tudta meg a JTA.

A határozattervezet, amelyet hétfőn posztolt a Twitteren a USA Today egyik újságírója, nem nevezi meg név szerint Omart, de utal a konfliktusra. A tervezet felsorolja az antiszemitizmus számos formáját, így a „kettős lojalitás” vádját is, nem véletlenül: Omar ugyanis kijelentette, hogy

Izrael amerikai támogatása „hűségnyilatkozat egy idegen állam mellett.”

Mint arról többször beszámoltunk, a szomáliai származású demokrata politikus nem egyszer fejezte ki Izrael- és zsidóellenes nézeteit. Legutóbb kénytelen volt törölni egy antiszemita tweet-jét, mely szerint az amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az AIPAC-től. Korábban azért kért bocsánatot, mert ezt írta:

Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze meg az embereket és segítsen nekik, hogy lássák Izrael ördögi cselekedeteit.

Januárban pedig a Yahoo! Newsnak adott interjújában Izraelt az iráni teokratikus államhoz hasonlította.

Fotó: Wikimedia

A határozat-tervezet „elismeri az antiszemita sztereotípiák megosztásának veszélyes következményeeit”, és megállapítja, hogy az antiszemita gyűlöletkeltés „ellentétes azokkal az értékekkel, amelyek meghatározzák az Egyesült Államok népét.” A JTA emlékeztet arra, hogy az antiszemitizmust monitorozó Anti-defamation League (ADL) már előtte sürgette egy ilyen határozat elfogadását, éppen Omar megjegyzései miatt.

Azt még nem lehet tudni, hogy a párt valamilyen formában cenzúrázni fogja-e Omar megnyilvánulásait,

vagy hogy lesz-e más következménye előítéletes megszólalásainak. Számos konzervatív zsidó szervezet követelte például Omar eltávolítását a képviselőház külügyi bizottságából.

Megszólalt az ügyben Donald Trump is, aki közölte, Omar megjegyzései „sötét napot jelentenek Izrael számára.” Korábban Trump mellett alelnöke is a nyilvánosság előtt szólította fel lemondásra a demokrata képviselőnőt. „Ilhan tweetjei szégyenteljesek, bocsánatkérő szavai pedig elégtelenek voltak” – írta Mike Pence Omar Izrael-ellenes megnyilvánulásai kapcsán.

Nemrég Morton Klein, az Amerikai Cionista Szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Omar mellett két másik demokrata párti kongresszusi képviselő is egyértelműen támogatja Izrael bojkottját, vagyis a BDS-mozgalmat, és rendszeresen támadják a zsidó államot.

„Az antiszemitizmus egyre jobban erősödik, zsidókat támadnak meg, csak azért mert zsidók, az Egyesült Államokban és a máshol is, miközben a BDS-kampány Izraelt próbálja gazdaságilag megszorongatni” – vázolta a helyzetet a legrégebbi tengerentúli cionista szervezet elnöke.

Caroline Glick, az egyik legismertebb konzervatív Izrael-szakértő (és most már politikus) pedig megállapította: corbyni út felé tart az amerikai demokrata párt, ahol zsidóellenességgel tartják befolyásuk alatt Obama követői a tagságot.

Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

A brit Munkáspárt sorsára fog jutni az amerikai baloldal – véli a neves újságíró és politikus.