Feiglin a választások után egyből újjépítené a Szentélyt

Móse Feiglin a marihuána mellett a zsidó imákat is legalizálná a Templom-hegyen.

„Nem egy-két év múlva szeretném felépíteni a (Harmadik) Szentélyt, hanem most,”

— jelentette ki Móse Feiglin, a radikális, nacionalista-libertárius Zehut párt vezetője egy tel-avivi sajtókonferencián, a jelenleg a muszlim Sziklamecsetnek és az Al-Aksza mecsetnek otthont adó magaslatra utalva, ahol a történelem során korábban két Szentély állt.

Egy ilyen radikális húzás természetesen jelenleg teljesen irreálisnak és elképzelhetetlennek tűnhet, hiszen a szent hely status quo-jával kapcsolatban felvetett legkisebb változtatások is mindig erőszakos zavargásokat vontak maguk után muszlim oldalról, sőt zsidóknak ott egyáltalán imádkozni is tilos.

Feiglin lelkes támogatója a júdea-szamáriabeli zsidó települések építésének, illetve a mozgalomnak, melynek keretében a zsidók — a törvényi tiltás ellenére — mégiscsak feljárnak a Templom-hegyre imádkozni.

„A Szentély felépítéséhez támogatásra van szükségem, egyedül nem tudom megcsinálni,”

— zárta nyilatkozatát a Zehut vezető.

Pártjának 344-oldalas programja ígéretet tesz a kormányzati létesítmények Templom-hegyre költöztetésére, illetve a Főrabbinátus fennhatósága alá rendelésére. Emellett határozottan Ciszjordánia (Júdea és Szamária) annektálása mellett foglal állást, arra ösztönözve a palesztinokat, hogy hagyják el a szóban forgó területeket, valamint a Legfelsőbb Bíróság illetve az államügyész hatáskörét is szűkítené. További részletek korábbi cikkünkben olvashatók:

Háború és béke az olajfák alatt

“A népek mindig bölcsen cselekszenek, miután minden más lehetőséget kimerítettek.” – Seres Attila írása

Feiglin a vallásos, nemzeti vonalon kívül többek között egy marihuána teljes legalizálását is határozottan támogatja, ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk:

A marihuánát is beszippantotta az izraeli választási kampány

A libertárius-nacionalista Zehut párt vezetője közölte: csak akkor lép be egy koalícióba, ha az teljes körűen legalizálja a marihuánát.

A feltörekvő Zehut kis mérete ellenére a jövő keddi választásokon akár királycsináló lehet. Nemrég még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán átlépi-e a parlamenti küszöböt, de a legfrissebb előrejelzések már azt sem zárják ki, hogy akár 10 helyet is szerezhet az izraeli parlamentben, a Knesszetben.

Izrael választ: tájkép csata előtt

Úgy tűnik a szavazók hajlandóak elfogadni a radikálisan jobbos ideológiát is, egy kis szórakozásért cserébe. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.