„Fasiszta Izrael-lobbi”: terjed a zsidógyűlölet Amerikában

Náci falfirkákról, „fasisztázó” Izrael-ellenességről jelentettek hajmeresztő eseteket. És nemcsak az amerikai demokraták háza tájáról. 

A gojok tudják (…) Gázosítsd el a zsidókat (…) Trump utálja Izraelt

— többek között ezek a feliratok voltak odafestve a demokrata párt Oklahoma City-ben található regionális központi épületére, amit a múlt hét végén vettek észre – jelentették izraeli hírforrások.

A párt helyi képviselői döbbenetüknek adtak hangot az eset miatt, és megköszönték a közösség egyértelmű kiállását a gyűlöletbeszéd ezen megnyilvánulásai ellen. Európában szinte mindennapossá váltak hasonló híradások. Azonban az utóbbi hetekben már az Egyesült Államokból is egyre többet hallani hasonló antiszemita, fehér felsőbbrendűséget valló gyalázkodásokról.

Szalutálás, temetőgyalázás

New Yorkban pár hete egy 12 éves gyereket vontak felelősségre, amiért az iskolaudvaron tucatszámra firkálta a horogkereszteket, Kaliforniában egy középiskolás társaság pózolt a közösségi médiában náci szalutálással – miközben söröspoharaikkal épp egy horogkeresztet formáltak meg. Boston mellett pedig egy zsidó temetőt gyaláztak meg alig 10 napja.

A demokrata párt oklahomai irodája (fotó: Public Radio Tulsa)

Egy másik kaliforniai antiszemitáról is szóltak a hírek a hétvégén: Iyad Afalqa, aki az arab-amerikai pártválasztmány vezetője a kaliforniai demokrata pártban, saját párttársát, a demokraták egyik legismertebb zsidó származású politikusát, Chuck Schumert becsmérelte eléggé félre nem érthető módon:

„Schmuck (a jiddis eredetű szónak erősen derogatív jelentése van) Schumer egy áruló, akinek hűsége vitathatatlan a fasiszta Izrael-lobbihoz. Magát Izrael védelmezőjének nevezte a kongresszusban, miközben Ilhan Omar képviselőt bírálta. 

— fogalmazott közösségi médiacsatornáján Afalqa, aki ezzel a szenátusi frakcióvezetőt a minapi AIPAC (Izrael párti lobbiszervezet) rendezvényén való szerepléséért és véleményéért marasztalta el.

Schumer saját demokrata párttársait is bírálta a múlt heti rendezvényen. Elsősorban persze Omar képviselőnek címezve azt, hogy fel kell emelni tüntetőleg a hangjukat akkor, ha azt hallják, „nem lojálisak Amerika felé azok a zsidók, akik Izraelt támogatják”. Ezzel kollégája sokat vitatott megjegyzésére utalt. Arról, hogy Ilhan Omar és mások nagy indulatokat keltő kijelentéseivel milyen irányba fordult a demokrata párt, mi is írtunk korábban.

Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

A brit Munkáspárt sorsára fog jutni az amerikai baloldal – véli a neves újságíró és politikus.

A muszlim származású nőt védelmébe vevő arab demokrata politikus eredetileg Facebookon közzé tett megjegyzéseiben még azt is fontosnak tartotta megosztani, hogy Schumer állítólag hatalmas összegeket kapott az AIPAC-től annak érdekében, hogy azzal saját kampányát finanszírozza.

Szigorított fegyvertartás

Ide kapcsolódik az a hír is, hogy a pittsburghi városvezetés elfogadta a fegyvertartási szabályok szigorításáról szóló jogszabály-csomagot kedden, miután tavaly októberben a pennsylvaniai város egyik zsinagógájában tizenegy emberrel végzett és hetet megsebesített egy lövöldöző.

Az MTI beszámolója szerint Corey O’Connor, a városi tanács tagja elmondta: kemény küzdelemnek néznek elébe, miután a fegyverlobbi valószínűleg bíróságon támadja majd meg az új jogszabályokat.

„De az emberek véleménye lassan változni kezd, és egyre nyitottabbak a fegyvertartás valamiféle korlátozására” – jegyezte meg.

Pittsburghben egyszer már megpróbálták betiltani a gépfegyvereket 1993-ban, de az állami törvényhozás érvénytelenítette az intézkedést. Az ügyben elmarasztaló ítélet született a pennsylvaniai legfelsőbb bíróságon is, amely szerint a városi tisztségviselők átlépték hatáskörüket.

A fegyvertartás az Egyesült Államokban az alkotmány 1791-ben elfogadott második kiegészítése értelmében alkotmányos alapjog.