Az amerikai külügyminiszter szerint az anticionizmus is antiszemitizmus

Mike Pompeo Washingtonban „áttétes rákhoz” hasonlította a zsidógyűlöletet.

Heves kritikával illette az antiszemita botrányairól hírhedt brit Munkáspártot, és a világszerte növekvő zsidógyűlöletet a legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) éves konferenciáján elmondott beszédében Mike Pompeo.

Az amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten, Európában, valamint az Egyesült Államokban terjedő antiszemitizmus ellen is felszólalt — írta szerdán a The Jewish Chronicle.

A jelenlevők előtt a politikus azt mondta:

„Nagy-Britanniában a Munkáspárt antiszemitizmus iránti toleranciája a nemzet szégyene. A francia zsidóság pedig folyamatos támadás alatt áll.”

— és hozzáfűzte:

„Az antiszemita támadások száma Németországban is növekszik. Sőt, a zsidókkal szembeni gyűlöletcselekmények 2017 óta egyharmad arányban nőttek.”

A politikus arról is említést tett, hogy a Trump-adminisztráció továbbra is elszánt marad az antiszemitizmussal szemben, majd leszögezte:

„Az anticionizmus antiszemitizmus.”

Mike Pompeo mellett többek között Joan Ryan is felszólalt, aki korábban a brit Munkáspárt tagja volt, azonban kilépett, mivel úgy látta:

Jeremy Corbyn pártja „egyre mélyebbre és egyre gyorsabban” süllyed az antiszemitizmus miatt.

Ryan beszámolója szerint három évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy a Munkáspártot így „leuralhatja a szélsőbaloldal”, és „tönkreteszi az antiszemitizmus”. Ryan azokról a fenyegetésekről is mesélt, amiket az egykori pártjának támogatóitól kapott kilépése után. A hölgy magát „büszke cionistaként” nevezve azt mondta, hogy mindezek csak megerősítették az elhatározásában.

Antiszemitizmus miatt esik szét a brit Munkáspárt

Hét brit parlamenti képviselő jelentette be egyszerre, hogy kilépnek a Munkáspártból.

A konferencián az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman nagyhatású beszédben állt ki Izrael mellett:

Amerika szerint szükségszerű az izraeli ellenőrzés fenntartása Ciszjordániában

Lehetséges, hogy Trump közel-keleti béketervének részleteit szivárogtatta ki az USA izraeli nagykövete az AIPAC rendezvényén.