Amerika szerint szükségszerű az izraeli ellenőrzés fenntartása Ciszjordániában

Lehetséges, hogy Trump közel-keleti béketervének részleteit szivárogtatta ki az USA izraeli nagykövete az AIPAC rendezvényén.

David Friedman kedden az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) washingtoni naggyűlésén megjelent 18 ezer résztvevő előtt mondott beszédet. A diplomata hitet tett amellett, hogy a Trump kormányzat nem torpan meg Jeruzsálem és a Golán elismerése után.

Bár könnyebb lenne az eddigi sikerek dicsőségének a fényében sütkérezni, és kerülni a további kockázatvállalást, mégsem fogja egy következő, Izrael iránt esetleg kevésbé elkötelezett adminisztrációra hagyni a közel-keleti béke megteremtésének a terhét.

Konkrétan ugyan nem nevezte meg a demokratákat, de beszédében töbször is utalt rá, hogy egy következő kormány akár arra is vetemedhet, hogy Izraelt büntesse, mert vette magának a bátorságot, hogy életben maradjon ebben az életveszélyes környezetben.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete emlékeztetett arra: két generáció óta minden izraeli politikai irányzat azt hirdeti, hogy a Golán a nemzeté, amit soha többé nem lehet elválasztani Izraeltől.

A fennsík magaslata nélkül Izrael alattomos ellenségei fenyegetésének lenne kiszolgáltatva. Ez sosem történhet meg Trump alatt.

– mondta Friedman.

FULL: US Ambassador to Israel Friedman at AIPAC 2019

U.S. Ambassador to Israel David Friedman addressed the 2019 AIPAC conference on issues regarding Gaza, Hamas, Israel’s sovereignty over the Golan Heights and…

Feltűnő volt, hogy a nagykövet beszédében

következetesen a „Júdea és Szamária” elnevezéssel utalt Ciszjordániára, a diplomáciában szokásos, semlegesebb „West Bank”, azaz „Nyugati part” helyett.

Leszögezte, hogy nem tehetik ki Izrael fennmaradását annak a veszélynek, hogy Júdeát és Szamáriát ugyanúgy túszul ejtse a terrorizmus, ahogyan az Gázában történt az izraeli hadsereg kivonulása után.

Óva intett attól, hogy bárki kétségbe vonja Izrael biztonsági ellenőrzésének a jogát Júdea és Szamária fölött, és állandó katonai jelenlétét a Jordán völgyében.

Ezzel azt a területet írta körül, amelyen a palesztinok saját államot kívánnak alapítani. Friedman szerint nem hagyhatják a rendezést egy olyan adminisztrációra, amely nem érti meg, hogy

a Közel-keleten csak erővel lehet békét teremteni, nem pusztán papírra vetett szavakkal.

Egyértelművé tette, hogy folytatják a munkát az izraeli kormánnyal, a palesztinokkal és a többi regionális szereplővel, de utalt arra is, hogy

„némi turbulencia adódhat út közben”.

A beszédből akár az is kihallható, hogy a Trump adminisztráció a kétállami megoldás helyett/mellett egyállami konstrukcióban gondolkozik. A Neokohn-on ezzel kapcsolatban éppen tegnap adtunk közre egy érdekes elemzést.

Háború és béke az olajfák alatt

“A népek mindig bölcsen cselekszenek, miután minden más lehetőséget kimerítettek.” – Seres Attila írása