Amerika szerint szükségszerű az izraeli ellenőrzés fenntartása Ciszjordániában

Lehetséges, hogy Trump közel-keleti béketervének részleteit szivárogtatta ki az USA izraeli nagykövete az AIPAC rendezvényén.

David Friedman kedden az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) washingtoni naggyűlésén megjelent 18 ezer résztvevő előtt mondott beszédet. A diplomata hitet tett amellett, hogy a Trump kormányzat nem torpan meg Jeruzsálem és a Golán elismerése után.

Bár könnyebb lenne az eddigi sikerek dicsőségének a fényében sütkérezni, és kerülni a további kockázatvállalást, mégsem fogja egy következő, Izrael iránt esetleg kevésbé elkötelezett adminisztrációra hagyni a közel-keleti béke megteremtésének a terhét.

Konkrétan ugyan nem nevezte meg a demokratákat, de beszédében töbször is utalt rá, hogy egy következő kormány akár arra is vetemedhet, hogy Izraelt büntesse, mert vette magának a bátorságot, hogy életben maradjon ebben az életveszélyes környezetben.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete emlékeztetett arra: két generáció óta minden izraeli politikai irányzat azt hirdeti, hogy a Golán a nemzeté, amit soha többé nem lehet elválasztani Izraeltől.

A fennsík magaslata nélkül Izrael alattomos ellenségei fenyegetésének lenne kiszolgáltatva. Ez sosem történhet meg Trump alatt.

– mondta Friedman.

Feltűnő volt, hogy a nagykövet beszédében

következetesen a „Júdea és Szamária” elnevezéssel utalt Ciszjordániára, a diplomáciában szokásos, semlegesebb „West Bank”, azaz „Nyugati part” helyett.

Leszögezte, hogy nem tehetik ki Izrael fennmaradását annak a veszélynek, hogy Júdeát és Szamáriát ugyanúgy túszul ejtse a terrorizmus, ahogyan az Gázában történt az izraeli hadsereg kivonulása után.

Óva intett attól, hogy bárki kétségbe vonja Izrael biztonsági ellenőrzésének a jogát Júdea és Szamária fölött, és állandó katonai jelenlétét a Jordán völgyében.

Ezzel azt a területet írta körül, amelyen a palesztinok saját államot kívánnak alapítani. Friedman szerint nem hagyhatják a rendezést egy olyan adminisztrációra, amely nem érti meg, hogy

a Közel-keleten csak erővel lehet békét teremteni, nem pusztán papírra vetett szavakkal.

Egyértelművé tette, hogy folytatják a munkát az izraeli kormánnyal, a palesztinokkal és a többi regionális szereplővel, de utalt arra is, hogy

„némi turbulencia adódhat út közben”.

A beszédből akár az is kihallható, hogy a Trump adminisztráció a kétállami megoldás helyett/mellett egyállami konstrukcióban gondolkozik. A Neokohn-on ezzel kapcsolatban éppen tegnap adtunk közre egy érdekes elemzést.

Háború és béke az olajfák alatt

“A népek mindig bölcsen cselekszenek, miután minden más lehetőséget kimerítettek.” – Seres Attila írása