A boszorkányüldözéstől az üres hamburgerig – Trump legjobb napja

Jogilag tisztázódott, erkölcsileg továbbra is kérdéses az amerikai elnök szerepe az oroszokkal való 2016-os együttműködésben. Mi lesz a Mueller-jelentés utóhatása?

Trump legjobb napja – így kommentelték vasárnap balliberális hírelemzők azt, hogy az amerikai igazságügyi miniszter nem javasol újabb jogi vizsgálatot az amerikai elnökkel szemben. A vádak szerint Donald Trump összeesküdött az orosz kormánnyal a 2016-os választás befolyásolására, amivel akár bűncselekményt is elkövethetett.

Robert Mueller különleges ügyész nem talált bizonyítékot arra, hogy ez így lett volna, vagy hogy az elnök akár koordinálta volna kampányát az orosz rezsimmel. A tárcavezető levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

Az ügyész jelentését a hétvégén véleményező miniszter most, csaknem két év után, felmentette a teher alól Trumpot. Ahogy arról mi is írtunk, a jelentést pénteken juttatták el az igazságügyi miniszterhez.

Átadták a Mueller-jelentést, ami megváltoztathatja Trump sorsát

Lezárult az orosz befolyást vizsgáló Mueller-bizottság munkája. 

Trump a rá jellemző magabiztossággal reagált a vasárnapi bejelentésre:

Nem volt összejátszás Oroszországgal. Ez a legnevetségesebb feltételezés, amit valaha hallottam. Nem akadályoztam a vizsgálatot sem. Azaz; ez egy teljes, totális felmentés

— fogalmazott az elnök, akinek szavai azért nem teljesen fedik a valóságot. Felmentés ugyanis de facto nem történt, pusztán jogi véleményezés. William Barr igazságügyi miniszter maga próbálta eldönteni a Mueller által nyitva hagyott kérdést, hogy az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

—  fogalmazott négyoldalas, a kongresszusnak elküldött riportjában Barr.

A közel kétéves vizsgálat során ötszáz tanút hallgattak meg, 2800 idézést küldtek ki, 230 kommunikációs eszköz adatait kérték be. Azt már korábban tudni lehetett, hogy 37 emberrel szemben emeltek vádat — a demokrata párt mindvégig abban bízott, hogy Donald Trumpot is vád alá helyezik, és ezzel akár el is tudják mozdítani elnöki pozíciójából.

Politikai szappanopera

Az egész Mueller-oknyomozás folyamatos érdeklődésben tartotta az amerikai sajtót és a közvéleményt is: lefizetett szeretők, titkos üzleti tárgyalások Moszkvában Trump részvételével, kémek tucatjainak letartoztatása és kitiltása, állandó diplomáciai feszültségek, az FBI-igazgató furcsa leváltása — valódi politikai szappanopera és celeb-valóságshow forgatókönyv elemekkel dúsítva.

Történészek szerint mindez az amerikai történelem egyik legkomolyabb kémelhárítási ügye is lehetett, amihez csak az 1994-ben elítélt, a KGB-nek kémkedő CIA-ügynök, Aldrich Ames, vagy az 1953-ban a szovjeteknek kémkedésért kivégzett Julius és Ethel Rosenberg sztorija fogható.

Ma még Trump hatalmas politikai győzelmeként értékeli a fejleményeket, mert a vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy ő vagy kampánycsapata egyeztetett vagy összejátszott volna az oroszokkal.

Az más kérdés, hogy azok az elnökhöz közeli emberek, például személyes barátja és ügyvédje is, most komoly börtönbüntetéssel nézhetnek szembe. Ők ugyanis közvetve, de érintettek voltak olyan egyeztetésekben, amelyekről kiderült: Trump tudhatott arról, hogy a kampányban az oroszok kompromittáló adatokkal próbálják gyengíteni riválisának, Hillary Clinton-nak az esélyeit.

Utolsó szalmaszál

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a demokrata párt vezető politikusai a miniszteri véleményezéssel kapcsolatban azt hangsúlyozták: „legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyi választ megad”, és mivel Barr „nem semleges megfigyelő”, kérik a jelentés egészét és a hozzá tartozó dokumentációt is további tanulmányozásra. Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke úgy vélte, a jelentésben „ellentmondások” vannak, és bejelentette, hogy a közeljövőben kongresszusi meghallgatásra beidézik William Barr minisztert.

Mindez az ellenzék részéről érthető reakció, azonban kissé utolsó szalmaszál-érzetet is kölcsönöz neki, annak minden jellegével.  Ahogy az ugyancsak várható volt, az elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani átfogó nyomozást követel annak kiderítésére, indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása. A „boszorkányüldözést” — ahogy Trump többször utalt a vádakra — követően a védekezés legjobb módszerét, a támadást foganatosítva mindezzel.

A Mueller-jelentés csak egy óriási üres hamburgerre emlékeztet. Következményei elsősorban a demokrata párt képviselőit terhelheti igazán, akik bizonyítékokat és elszámoltatást ígértek szavazóiknak

– vélekedett Ben Shapiro, a Dailywire.com lap főszerkesztője az esettel kapcsolatban. A konzervatív-libertárius zsidó véleményformálóként is ismert Shapiro hozzátette: Trump ellenzékének igazi vereségét az mutatja, hogy a Mueller-jelentés nem csak az elnököt, de a környezetéből sem talált senkit, akit vádakkal illethetne.

Mike Pence alelnök közleményében azt írta:

„Két esztendeig tartó vizsgálat és a média tagjainak felelőtlen vádaskodásai után a különleges vizsgálóbíró megerősítette, amit Donald Trump mindig is mondott: nem volt összejátszás a Trump-kampány és Oroszország között a 2016-os választások idején”.

Hozzátette: „nagyszerű nap ez Amerikának”.

Annak függvényében, hogy mikor és milyen mennyiségben bocsátják nyilvánosságra a teljes, több ezer oldalas vizsgálati anyagot, minden bizonnyal számíthatunk újabb tények és vélemények, valamint azokat értelemezni és relativizálni próbáló jelentésekre. Putyin elnök alighanem azokat is derűvel fogja szemlélni Moszkvából.