Irán megerősítette, hogy ők állnak Netanjahu telefonjának feltörése mögött

Egy szaúdi jelentés szerint a jogsértést több hónappal ezelőtt követték el, és még mindig nem világos, hogy milyen információkhoz jutottak hozzá a telefonok megtámadásával.

A mashadi Reza imám-sír őrzője, Ahmad Alamolhoda konzervatív iráni ajatollah megerősítette azokat a szaúdi jelentéseket, amelyek arról szóltak, hogy Irán meghekkelte a Netanjahu család mobiltelefonjait.

„Az elmúlt néhány napban az iráni kibertámadások eredményeképpen sikerült meghekkelni az izraeli választásokon induló egyik jelölt mobiltelefonját, és ez hozzáférést biztosított az azon tárolt összes információhoz”

— tudatta Alamolhoda.

Egy szaúdi hírcsatorna a múlt hét elején tette közzé azt a jelentést, amely kész tényként kezelte, hogy az iráni hírszerzés sikeresen hekkelte meg mind Netanjahu fia, Jaír, mind felesége, Sara telefonját. A jelentés hitelességét az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét, és a Netanjahu család egyaránt tagadta.

A jelentés szerint a jogsértést több hónappal ezelőtt követték el, és továbbra sem világos, hogy milyen információk kerülhettek ellenséges kezekbe a telefonok „lehallgatása” során.

A szaúdiak a Netanjahu család telefonjainak meghekkelését összekapcsolták a korábbi vezérkari főnök, és most a Kék-Fehér párt vezetőjeként a választásokon induló Benny Ganz telefonjának állítólagos feltörésével, amit először az izraeli 12-es csatorna szellőztetett meg. Ezt a jelentést az izraeli tisztviselők megerősítették, de hangsúlyozták, hogy a hekkelés több évvel ezelőtt történt, és az, hogy csak csak most hozták nyilvánosságra, arra utal, hogy a kiszivárogtatók ártani akartak Ganz választási kampányának.

A baloldal Irán helyett Netanjahut látja Ganc telefon-hekkje mögött

Az ellenzék szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy politikai rivalizálásból Benjamin Netanjahu kezdeményezte Beni Ganc telefonjának hekkertámadását.

Az iráni külügyminisztérium tagadta a 12-es csatorna hírét, miszerint az iszlám köztársaság titkosszolgálata hekkelte meg Benny Ganz mobiltelefonját, aki Netanjahu fő kihívója a következő havi választásokon.

Ganz megerősítette, hogy a telefonját megtámadták, de hangsúlyozta: a készüléke nem tartalmazott érzékeny információkat. Iránt sem hibáztatta az akcióért.

„Izrael régóta használja a propaganda eszközeit arra, hogy a világban történő eseményeket Iránnal hozza összefüggésbe.”

— nyilatkozta Bahram Kazemi, az iráni külügy szóvivője. Hozzátette, az állítások Izrael „pszichológiai hadviselésének” részét képezték, amelynek egyedüli célja, hogy ellenségeskedést szítson az iszlám köztársasággal szemben.

A két ősellenség régóta folytat árnyékháborút egymás ellen. Izraelt és az Egyesült Államokat széles körben azzal gyanúsítják, hogy ők telepítették a 2010-ben felfedezett Stuxnet kártevő szoftvereket, amelyek eredményesen akadályozták az iráni nukleáris fejlesztéseket.

A Reuters novemberi riportja szerint az elmúlt évek számos kibertámadása és online dezinformációs kampánya hátterében iráni hackerek álltak. Akcióival Irán a közel-keleti, illetve és a régión túlmutató befolyását igyekszik erősíteni.

Ahogy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, Beni Ganz, Netanjahu fő kihívójának esete kapcsán kiderült: Ehud Barak volt izraeli védelmi miniszter telefonját és számítógépét is támadás érte hat hónapja, a megszerzett információkat pedig eladták Iránnak, az izraeli 12-es csatorna állítása szerint.

Irán hekkeli meg Izrael vezető politikusainak mobiljait?

Beni Ganz ügye után kiderült: Ehud Barak telefonját és számítógépét is támadás érte.

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége januárban azt valószínűsítette, hogy a nyugati hatalmakkal való kapcsolatának romlásával párhuzamosan, Irán a számítógépes kémkedési programját is ki fogja terjeszteni.