Irán hekkeli meg Izrael vezető politikusainak mobiljait?

Beni Ganz, Netanjahu fő kihívójának esete után kiderült: Ehud Barak volt izraeli védelmi miniszter telefonját és számítógépét is támadás érte hat hónapja, a megszerzett információkat pedig eladták Iránnak, állítja az izraeli 12-es csatorna. 

A 12-es csatorna forrásai szerint a támadás Ehud Barak elővigyázatlansága miatt következett be, ugyanakkor nem került nyilvánosságra semmilyen érzékeny anyag technikai eszközeiről.

Sem Barak — volt vezérkari főnök és védelmi miniszter, aki Izrael miniszterelnökeként is szolgált 1999 és 2001 között –, sem a Sin Bet nem reagált a televíziócsatorna állításaira.

A hír három nappal azután pattant ki, hogy ugyancsak a 12-es tévécsatorna közölte, Irán meghekkelte a Kék-fehér párt vezetőjének, Beni Ganznak a mobiltelefonját, és hozzáfért minden tartalmához, ami a jelek szerint szintén nem tartalmazott érzékeny biztonsági információkat.

Irán meghekkelte Ganz mobilját?

Az izraeli titkosszolgálat úgy határozott, nem kommenteli az elhangzottakat.

A riport szerint a Sin Bet két tisztviselője öt héttel ezelőtt találkozott Ganzcal és informálta, hogy iráni hackerek feltörték a mobilját és hozzáfértek a személyes adataihoz és levelezéseihez.

Az ügynökök figyelmeztették a pártelnököt, hogy az irániak a telefonjából kinyert minden információt felhasználhatják ellene a jövőben.

A csütörtöki hírekre Barak gyorsan reagált a Twitteren:

„Saját tapasztalatból mondom, nem kell nagyon izgalomba jönni. Semmi állambiztonsággal kapcsolatos érzékeny információ nem derült ki. Irán hekkelt? Nem biztos. Valószínűbb, hogy ez egy általános phishing támadás volt, nevek millióiból véletlenszerűen kiválasztva őt.”

A Kék-fehér ellenzéki párt felkérte az államügyészt, vizsgálja ki a hír kipattanásának körülményeit, hogy az vajon a miniszterelnök oldaláról érkezett-e. Beni Ganz a szivárogtatást „politikai pletykának nevezte”, megjegyezve, a kormánypárti Likud azonnal ráugrott a hírre, hogy azt is felhasználja kampánya során.

Netanjau és a Likud párt határozottan tagadta a vádakat, egy szombati kampányvideóban kiemelve, hogy a miniszterelnököt érő szivárogtatási váddal az ellenzék „csupán el akarja terelni a figyelmet arról, hogy az iráni rezsim nyíltan támogatja” Ganzot és pártját.

A hír kipattanása óta Ganz a Likud kampányában „baloldaliból” rövid időn belül átalakult „Teherán preferált jelöltjévé”.

Korábban arról is írtunk, hogy felmerült, orosz technológia állhatott a Beni Ganz mobilját érő hekkertámadás mögött, tehát adódik a kérdés, valójában ki szívta le az adatokat a két izraeli politikus technikai eszközeiről?

Orosz technológia állhatott az iráni telefon-hekk mögött

A „zéró kattintásos” technológia révén a hekkerek az áldozataik közreműködése nélkül férhetnek hozzá a féltve őrzött adatokhoz.