Orosz technológia állhatott az iráni telefon-hekk mögött

Az úgynevezett „zéró kattintásos” technológia lehetővé teszi a hekkerek számára, hogy áldozataik adataihoz a célpontok közreműködése nélkül, könnyedén hozzáférjenek.

Oroszország a közelmúltban olyan, fejlett rendszerekkel látta el Iránt, mellyel könnyedén beleláthat bármilyen telefon forgalmába, anélkül, hold az áldozatnak bármire rá kellene kattintania ehhez, számolt be erről az izraeli Channel 12 hírportál szombaton.

hacker, illusztráció

Jelenleg a legtöbb mobil-hekk un. trójai faló vírusra támaszkodik, ami letölti magát, és megfertőzi az eszközt, amint a felhasználó rákattint egy linkre vagy megnyit egy bizonyos fájlt. A jelentés szerint azonban, melyben a lap számos kiber-szakértőt megszólaltat, az esetünkben alkalmazott, úgynevezett „zéró-kattintás” módszer közreműködés nélküli hozzáférést biztosít az érzékeny rendszerekhez.

A hír három nappal azután látott napvilágot, hogy kiderült, a Kék és Fehér párt vezetőjének, Beni Gancnak Irán meghekkelte mobiltelefonját.

Irán meghekkelte Ganz mobilját?

Az izraeli titkosszolgálat úgy határozott, nem kommenteli az elhangzottakat.

Amint Yaniv Balmas,  a Check Point Software Technologies kiberkutatási részlegének vezetője a Globes üzleti oldalnak szombaton elmondta, Ganc mobilja minden bizonnyal „zéró kattintásos támadással” lett meghekkelve.

Az ilyen jellegű támadások során:

„A támadónak elég megszerezni a célpont mobilszámát. Amennyiben például a támadó tudja, hogy áldozata iPhone-t használ, és ismeri az iPhone telefon modemjének támadhatóságát (…) elég egy szöveges üzenetet küldenie a telefonra, hogy átvegye felette az irányítást.”

A Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat tájékoztatta Gancot, hogy Teherán hozzáfért személyes adataihoz és szöveges üzeneteihez, melyek olyan érzékeny információkat tartalmazhatnak, amiket a későbbiekben felhasználhatnak ellene.

Nadav Argaman, a szolgálat vezetője még januárban felhívta a figyelmet annak veszélyére, hogy egy idegen hatalom bele szándékozik avatkozni az április 9-ei izraeli választásokba. Argaman akkori kijelentéseit a katonaság erősen cenzúrázta.

Napokkal később Oroszország kijelentette, nem terveznek beleavatkozni semmibe, a Kreml szóvivője szerint Moszkva „soha nem is avatkozott bele egyik ország választásaiba sem.”