Donald Trump: „100 százalékig legyőztük az Iszlám Államot Szíriában”

epa07422487 US President Donald J. Trump delivers remarks to members of the news media outside the South Portico before departing the South Lawn of the White House by Marine One, in Washington, DC, USA, 08 March 2019. Trump called the anti-hate resolution passed in US House of Representatives 'a disgrace', and said he felt 'very badly' for his former campaign chair Paul Manafort. Trump travels to Alabama to view damage from numerous tornadoes that devastated some areas of the state, killing twenty-three people.

Az elnök a sajtónak egy térképeket is mutatott, melyeken az Iszlám Állam által egykor uralt területek, illetve a már felszabadított vidékek láthatók.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet 100 százalékig legyőztük Szíriában — jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Floridában újságíróknak.

Az elnök a floridai Mar-a-Lago countryklubjába érkezve, a repülőtéren újságíróknak térképeket is mutatott, amelyeken az Iszlám Állam által egykor uralt területek, illetve a már felszabadított vidékek láthatók.

„Itt van az Iszlám Állam, és itt van a mai helyzet”

— mutatott a térképekre az elnök. A második térképen már egyáltalán nem jelöltek dzsihadista hadállásokat. Majd odaadta a térképeket az újságíróknak. „Megőrizhetik ezeket” — tette hozzá.

Trump egyébként ugyanezt már szerdán — amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok 400 amerikai katonát hagy Szíriában — szintén elmondta, ugyancsak térképekkel illusztrálva a dzsihadistákra mért vereséget.

Mindössze 400 amerikai katona marad Szíriában

Valószínűsíthetően az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közben Washingtonban bejelentette: „az Iszlám Állam kalifátusát Szíriában 100 százalékig felszámoltuk”. Közölte azt is, hogy Patrick Shanahan, a  védelmi minisztérium ügyvezető minisztere részletes tájékoztatást adott a szíriai helyzetről Donald Trump elnöknek.

Az elnök korábban Twitteren azt írta:

„Bár az Iszlám Állam csaknem mindenki másnál jobban él az internettel, de minden propagandája ellenére is minden szinten nagyon nagy csapást szenvedett el”.

Az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) még nem jelentette be, hogy teljes mértékben legyőzték volna a dzsihadista szervezetet. Az SDF pénteken csupán azt közölte, hogy Baghúz nagy részét ugyan elfoglalták, de még mindig harcok folynak ott a terroristák ellen.

Baghúz a terrorszervezet utolsó szíriai zárványa, amelyet az év eleje óta ostromol az amerikai támogatást élvező SDF, amely kurd-arab ernyőszervezet. Az SDF hét elejei közlése szerint az elmúlt hetekben több mint 30 ezer ember hagyta el Baghúzt és környékét. Az amerikai lapokban is közölt beszámolók szerint a terroristák jelentős része külföldi. Közülük sokan a fegyverletételt választották — írta az MTI.