Donald Trump: „100 százalékig legyőztük az Iszlám Államot Szíriában”

Az elnök a sajtónak egy térképeket is mutatott, melyeken az Iszlám Állam által egykor uralt területek, illetve a már felszabadított vidékek láthatók.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet 100 százalékig legyőztük Szíriában — jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Floridában újságíróknak.

Az elnök a floridai Mar-a-Lago countryklubjába érkezve, a repülőtéren újságíróknak térképeket is mutatott, amelyeken az Iszlám Állam által egykor uralt területek, illetve a már felszabadított vidékek láthatók.

„Itt van az Iszlám Állam, és itt van a mai helyzet”

— mutatott a térképekre az elnök. A második térképen már egyáltalán nem jelöltek dzsihadista hadállásokat. Majd odaadta a térképeket az újságíróknak. „Megőrizhetik ezeket” — tette hozzá.

Trump egyébként ugyanezt már szerdán — amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok 400 amerikai katonát hagy Szíriában — szintén elmondta, ugyancsak térképekkel illusztrálva a dzsihadistákra mért vereséget.

Mindössze 400 amerikai katona marad Szíriában

Valószínűsíthetően az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közben Washingtonban bejelentette: „az Iszlám Állam kalifátusát Szíriában 100 százalékig felszámoltuk”. Közölte azt is, hogy Patrick Shanahan, a  védelmi minisztérium ügyvezető minisztere részletes tájékoztatást adott a szíriai helyzetről Donald Trump elnöknek.

Az elnök korábban Twitteren azt írta:

„Bár az Iszlám Állam csaknem mindenki másnál jobban él az internettel, de minden propagandája ellenére is minden szinten nagyon nagy csapást szenvedett el”.

Az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) még nem jelentette be, hogy teljes mértékben legyőzték volna a dzsihadista szervezetet. Az SDF pénteken csupán azt közölte, hogy Baghúz nagy részét ugyan elfoglalták, de még mindig harcok folynak ott a terroristák ellen.

Baghúz a terrorszervezet utolsó szíriai zárványa, amelyet az év eleje óta ostromol az amerikai támogatást élvező SDF, amely kurd-arab ernyőszervezet. Az SDF hét elejei közlése szerint az elmúlt hetekben több mint 30 ezer ember hagyta el Baghúzt és környékét. Az amerikai lapokban is közölt beszámolók szerint a terroristák jelentős része külföldi. Közülük sokan a fegyverletételt választották — írta az MTI.