Mindössze 400 amerikai katona marad Szíriában

Valószínűsíthetően az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye.       

Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, hogy 400 amerikai katona marad Szíriában. A bejelentés szerint 200 katona Szíria északi vidékén állomásozik majd, ahol a kurd erők tartózkodnak, további 200 katona pedig Szíria déli részén marad. Az elnök nem pontosította, de kommentárok szerint valószínűsíthetően az Izraelhez viszonylag közel fekvő al-Tanf légitámaszpont lesz az amerikai katonák állomáshelye.

Trump nem pontosította azt sem, hogy a kis létszámú amerikai kontingens meddig marad Szíriában.

„Egy bizonyos ideig”

— fogalmazott.

Vasárnap este internetes oldalán a The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a Pentagon ezer katonát tartana Szíriában és azt tervezi, hogy továbbra is együttműködik a szíriai kurd erőkkel, annak ellenére, hogy Ankara többször is azzal fenyegetődzött, a szír határt átlépve támadásokat intéz ellenük.

Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője még vasárnap este azonnal cáfolta, hogy a védelmi minisztérium ennyi amerikai katona további állomásoztatását tervezné — derül ki az MTI írásából. A tábornok „ténybeli pontatlanságnak” nevezte a lap értesüléseit, és közleményében azt hangoztatta:

„Továbbra is azon dolgozunk, hogy végrehajtva az elnöki utasítást, csupán néhány katonára csökkentsük az Egyesült Államok Szíriában lévő erőinek létszámát”.