Pompeo közel-keleti körúttal harcol az iráni érdekek ellen

Az amerikai külügyminiszter Libanonba, Kuvaitba és Izraelbe is ellátogat majd, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is találkozik, majdnem közvetlenül az izraeli választások előtt. 

Mike Pompeo március 19-e és 23-a közötti közel-keleti körútjának nem titkolt célja Irán negatív befolyásának visszaszorítása a régióban.

„Mindegyik helyen más-más a küldetésünk, de egy közös, mégpedig az, hogy segítsük ezeket az nemzeteket az Iráni Iszlám Köztársaság elleni erőfeszítéseik fokozásában,”

— nyilatkozta a külügyminiszter a Fox amerikai televíziónak.

Forrás: Premium Times Nigeria

Egy washingtoni sajtótájékoztatón a külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője kijelentette:

„Természetesen van egy régiókon keresztül ívelő célunk, hogy korlátozzuk, visszafogjuk és végül megfékezzük az iráni erők rosszindulatú jelenlétét, befolyását és tevékenységét a térségben.” 

A tisztviselő hozzátette, ebbe beletartoznak a libanoni, szíriai, iraki és jemeni csapataik és az ezekhez kapcsolódó szövetséges katonai erők is.

Jeruzsálemi tartózkodása alatt Pompeo várhatóan Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozik majd a közelgő választások ellenére.

Sem Barack Obama volt amerikai elnök nem vállalta ezt be a 2015-ös választások során, sem Donald Trump jelenlegi elnök, aki csak a hónap végén találkozik Netanjahuval Washingtonban, nehogy úgy tűnjön, bele akarnak avatkozni a helyi választásokba.

Brian Kilmeade, a Fox riportere többek között azt is megkérdezte a külügyminisztertől, aggódik-e azzal kapcsolatban, hogy a Kongresszusban demokrata oldalról érkező antiszemita retorika árthat a hosszan tartó amerikai izraeli kapcsolatoknak. Pompeo röviden igennel felelt a kérdésre, majd kifejtette:

„Több okból is aggasztónak tartom, nem csak e két demokrácia közötti kapcsolatra vonatkozóan, hanem attól félek aláássa (…) minden emberi lény jogainak, méltóságának és vallásszabadságának védelmét.”

Izraeli látogatása alatt Pompeo várhatóan a ciprusi elnökkel, Nikosz Anasztaziadésszel és a görög miniszterelnökkel, Alexisz Ciprásszal is találkozik majd, hogy megtárgyalják az EastMed projektet, melynek keretében Izrael földgázzal látja majd el Európát.

Az amerikai külügyminiszter Kuvaitban az Amerika-Kuvait Stratégiai Megbeszélés (US-Kuwait Strategic Dialogue) rendezvény társelnökeként jelenik meg, melynek témái a védelemre, kibertechnológiára, kiberbiztonságra, valamint kulturális és gazdasági, befektetési kérdésekre térnek majd ki. A hírek szerint bejrúti tisztviselőkkel Irán „illegális tevékenységét és fenyegető viselkedéséről” is tárgyalnak majd.

Pompeo a libanoni fegyveres erők, a libanoni nép és az ország legitim állami intézményeinek amerikai támogatásáról is szót ejt majd, jelentette be a Külügyminisztérium.

Az amerikai külügyminiszterrel majdnem párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter több napos útra indult az Öböl-menti arab államokba, hogy egyeztessen főnöke, az orosz elnök nevében, aki hamarosan maga is oda utazik, hogy növelje Oroszország befolyását a térségben.

Az oroszok már megint a spájzban vannak

Az orosz elnök az Öböl-menti országokban próbálja növelni befolyását.