Az oroszok már megint a spájzban vannak

Putyin hamarosan az Arab-öbölbe látogat — ezt készíti elő most a külügyminisztere.

Szergej Lavrov több napos útra indult az Öböl-menti arab államokba, hogy egyeztessen főnöke, az orosz elnök nevében, aki hamarosan maga is oda utazik, hogy növelje Oroszország befolyását a térségben – írta a Jerusalem Post.

A lap orosz jelentésekre hivatkozva közli: Lavrov kétoldalú gazdasági tárgyalások mellett elsősorban Szíria-, Jemen-, Líbia- és a palasztin-izraeli kérdéseket taglalja az Öböl-menti arab partnereivel Katarban, Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben.

Foto: mereja.com

A Jerusalem Post emlékeztet: Putyin korábban több alkalommal is tárgyalt a régió arab országaival, akikkel számos fegyverkereskedelmi egyezséget kötött. Természetesen ezeknek a pontos részleteit nem lehet tudni, azonban tény, hogy az orosz fejlesztésű S-400-as, nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszer mostanában kelendő portékája Moszkvának.

A törökök és az irániak már bevásároltak belőle, most pedig meg van az esélye annak, hogy kölcsönös gazdasági szívességtétel mentén – például oroszországi arab befektetésekkel – növekedhet az orosz hadászati befolyás a régióban.

Amíg korábban az Öböl-menti államokat leginkább amerikai fegyvergyártók látták el, addig mára ez a trend megfordulni látszik, ami Putyin világhatalmi ambicióit táplálja – figyelmeztet az izraeli lap.