Andrzej Duda: Izrael okozta a diplomáciai válságot, Izrael is zárja le

A lengyel miniszterelnök az izraeli kormányra hárítja a Benjamin Netanjahu, majd Jiszrael Kac külügyminiszter szavai által okozott krízis megoldását.

„Netanjahu miniszterelnök sosem »a lengyeleket«, hanem csak adott »lengyeleket« nevezett meg korábbi közleményében, amellyel Lengyelország a Holokauszt végrehajtásában játszott szerepét kritizálta.”

— tisztázta a miniszterelnök.

A közel egy hónapja tartó országok közötti mérsékelt diplomáciai konfliktus megoldását a Jerusalem Post számára nyilatkozó lengyel köztársasági elnök a konfliktust indító oldal nyitásának látja.

„Mindkét oldalról barátságot és tiszteletet várok. Remélem, hogy sikerül diplomáciai csatornákon keresztül megoldanunk a problémát ….Igaz, az izraeli választási kampány nem épp a legjobb időzítés a krízis megoldására, de léteznek a választások mellett is fennálló problémák.”

A diplomáciai krízist Benjamin Netanjahu államelnök, az Egyesült Államok által szervezett Varsói Biztonsági Csúcstalálkozón tett megjegyzése indította el, mikor azt találta mondani:

„A Holokauszt ideje alatt lengyelek együttműködtek a németekkel a zsidóság mészárlásában.”

Varsó olvasatában Netanjahu miniszterelnök a teljes lengyel nemzetnek címezte kijelentését, melynek következményeképp Lengyelország úgy döntött, miniszterelnöke helyett alacsonyabb rangú képviselőt küld a V4-ek találkozójára Izraelbe.

Bekérették Izrael nagykövetét a lengyel külügyminisztériumba

Az ügyet egy izraeli médiában megjelent újságcikk indította el.

A diplomáciai súrlódásokat tovább súlyosbította azonban a frissen kinevezett külügyminiszter Jiszrael Kac televíziós megszólalása, melyben a korábbi miniszterelnököt Jacik Samirt idézve ráerősített Netanjahu korábbi tisztázandó kijelentésére:

„A lengyelek már az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust (…). Senki sem mondhatja meg nekünk miképpen emlékezzünk az elesettekre.”

Lengyelország Jiszrael Kac megjegyzése miatt mondaná le részvételét a V4 csúcstalálkozón

Netanjahu megjegyzése után az ideiglenes külügyminiszterének, Jiszrael Kacnak is sikerült magára haragítani a lengyeleket, miután kijelentette: „A lengyelek anyjuk tejével szívják magukba az antiszemitizmust.

Duda lengyel államelnök nem hisz a sértettséggel és büszkeséggel átszőtt szavak hasznában, és nem fogadja el a lengyel nép megbélyegzését sem:

„Őszinte ember vagyok, nem hamisítom meg a történelmi tényeket és nem fogok szembeszállni azokkal, de nem tűrhetem meg a lengyel emberek nyilvános megalázását. Nem tudok egyetérteni azzal a véleménnyel, amely szerint a teljes lengyel népesség részt vett a Holokausztban. A német megszállás alatt voltak kollaboránsok, akik kiszolgálták a megszállókat, de nem a teljes nemzet. Nem a lengyelek és nem az adott lengyelek, hanem a megszállók cinkosai. A saját családomban is voltak áldozatai a német megszállásnak.”

„A Lengyelországba látogatók Auschwitz munkatábort lengyel táborként azonosítják, pedig nem lengyel, hanem német koncentrációs tábor volt.” – ezen kérdés tisztázására hozta meg tavaly a lengyel törvényhozás a lengyel holokauszttal kapcsolatos kommunikációt szabályozó törvényt.

Duda szerint Lengyelország nyújtja ma a legnagyobb biztonságot a zsidó vallás gyakorlására egész Európában. A közelmúltban megjelent ‘Hogy szúrj ki egy zsidót’ címet viselő szélsőséges lengyel újságcikket pedig egyenesen betegnek és tolerálhatatlannak titulálta.

Náci uszítás a Szejmben: Hogyan ismerjünk fel egy zsidót?

Náci uszító újság is tartozéka a lengyel parlamenti képviselők hivatalos sajtócsomagjának.

„Az ilyen és ehhez hasonló publikációk marginálisak és elítélendők Lengyelországban. Hogy beszélhetnénk így ilyen kérdésekről, amikor közel 1000 éve együtt élünk Lengyelországban. Ki tudja megmondani meg, hogy kinek nem folyik zsidó vér is az ereiben? Az identitásunkat neveltetésünk és tradícióink határozzák meg.”

Duda szerint Izrael és Lengyelország kapcsolata alapvetően több minőségben is kiváló az ENSZ biztonsági tanácsában és az EU-ban képviselt retorika miatt is.

A náci koncentrációs táborokat soha nem fogja lebontani a lengyel kormány, a jövő nemzedékeinek figyelmeztetése érdekében, hogy ilyen borzalmakra soha többet ne kerülhessen sor.