Bekérették Izrael nagykövetét a lengyel külügyminisztériumba

Az ügyet egy izraeli médiában megjelent újságcikk indította el.

Bekérettek pénteken a lengyel külügyminisztériumba Izrael nagykövetét. A lépés hátterében egy olyan izraeli sajtóban megjelent cikk áll, amely Benjámin Netanhaju miniszterelnök holokauszttal kapcsolatos nyilatkozatát idézi – közölte a PAP lengyel hírügynökséggel a varsói külügyminisztérium szóvivője.

A Jerusalem Post csütörtök este azt írta egy cikkében, Netanjahu varsói látogatása végén azt mondta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

A szóvivő szerint Varsó több információt szeretne szerezni erről, és ismertetni akarják a nagykövettel a lengyel álláspontot is – írta az ATV.
Izrael varsói nagykövete péntekre virradóra a lengyel miniszterelnöki hivatalhoz továbbított közleményében tagadta, hogy Netanjahu ezeket a szavakat mondta volna.
Netanjahu kérésére a lap is helyesbítést közölt, Krzyzstof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök pedig „ártalmas újságírói manipulációnak” minősítette a Jerusalem Post írását.
A helyesbítés előtt Andrzej Duda lengyel elnök azt írta a Twitteren, hogy amennyiben Netanjahu szavai „valóban úgy hangzottak, ahogy a média idézi”, kész lengyelországi helyszínt biztosítani a V4-ek és Izrael jövő heti jeruzsálemi találkozójának.