Lengyelország Jiszrael Kac megjegyzése miatt mondaná le részvételét a V4 csúcstalálkozón

Netanjahu megjegyzése után az ideiglenes külügyminiszterének, Jiszrael Kacnak is sikerült magára haragítani a lengyeleket, miután kijelentette: „A lengyelek anyjuk tejével szívják magukba az antiszemitizmust.”

Lengyelország ismét fontolgatja, hogy teljesen lemondja-e külügyminiszterének részvételét az izraeli V4 csúcstalálkozón, miután az ideiglenes izraeli külügyminiszter egy televízióműsorban Jichák Samir szavait idézve kijelentette, „a lengyelek már az anyatejjel magukba szívják az antiszemitizmust”, számolt be erről az izraeli Kan News televíziócsatorna.

Jiszrael Kac, izraeli ideiglenes külügyminisztere

Kac az izraeli i24 televíziócsatorna műsorában, beiktatásának első napján vitatta meg a varsói konferenciát és Benjamin Netanjahu miniszterelnök lengyelekkel és a holokauszttal kapcsolatos, nagy port kavaró kijelentéseit. Kijelentette, hogy szerinte az izraeli-lengyel kapcsolatok válságáról szóló hírek túlzóak, kiemelve, hogy Netanjahu tisztázta a témával kapcsolatos megjegyzéseit.

i24NEWS English on Twitter: „#IsraElections2019 | ‘No one will tell us how to express ourselves, or how to remember our fallen,’ Acting FM @Israel_katz tells @NuritBen and @BismuthBoaz following Poland-Israel Holocaust row: pic.twitter.com/8XsQnIEvxL / Twitter”

IsraElections2019 | ‘No one will tell us how to express ourselves, or how to remember our fallen,’ Acting FM @Israel_katz tells @NuritBen and @BismuthBoaz following Poland-Israel Holocaust row: pic.twitter.com/8XsQnIEvxL

Majd folytatta, „Erről beszélt Jichák Samir (akinek a lengyelek meggyilkolták az édesapját): « a lengyelek az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust. » Senki ne mondja meg nekünk, hogyan emlékezzünk a halottainkra.”

Az izraeli lengyel nagykövet twitterbejegyzésében erősen reagált Kac kijelentéseire:

Megdöbbentő látni, hogy a frissen kinevezett izraeli külügyminiszter egy ilyen szégyenletes és rasszista kijelentést idéz. Ez teljességgel elfogadhatatlan.

A Lengyelország és Izrael között kialakuló diplomácia válság még a múlt heti varsói Közel-Keleti témákkal foglalkozó csúcson kezdődött, február 14-én, amikor Netanjahu a lengyel zsidómúzeumban, a volt varsói gettó szívében kijelentette, hogy „lengyelek együttműködtek a németekkel” a holokauszt során.