Még a holokauszt is előkerült: démonaikkal küzdenek a demokraták

Egy demokrata képviselő védelmébe vette Ilhan Omart annak legutóbbi antiszemita megnyilvánulása után, sőt, még rá is dobott egy lapáttal. Mint mondta, a szomáliai erőszak elől menekült nő tapasztalatai sokkal személyesebbek, mint azoké a zsidóké, akiknek szülei túlélték a holokausztot. 

Omart mostanában erős kritika éri az úgynevezett „Izrael-barát lobbi” és a „kettős lojalitás” témájában tett kijelentései miatt. A The Hill online híroldalnak adott interjújában Clyburn erős kritikával illette azokat a beszámolókat, melyek a muszlim képviselőnővel kapcsolatban nem említették meg hányattatott múltját.

Ilhan Omar Szomáliából menekült, majd négy évet töltött egy kenyai menekülttáborban, mielőtt az Egyesült Államokba vándorolt volna.

„Egyesek azt mondják nekem, hogy «nos, a szüleim holokauszt-túlélők» vagy «a szüleim ezen meg ezen mentek keresztül», az ő esetében sokkal személyesebb az ügy. Beszéltem vele, és elmondhatom, nagyon sok fájdalmat megélt” –

jelentette ki James Clyburn. Ő csak egy azon befolyásos demokrata képviselők (Bernie Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren) sorában, akik Omar sorozatos antiszemita megnyilvánulásai után is a védelmében szólaltak meg, mondván, elítélése erőszak célpontjává tenné és megfojtaná az Izraellel kapcsolatos jövőbeni politikai vitákat.

Clyburn egyénként épp három hete vette védelmébe utoljára Omart azzal, hogy teljesen elbagatellizálta annak kijelentéseit. Mint mondta, mindenki követ el hibákat, Omar pedig egy „hihetetlenül tehetséges ifjú hölgy, akinek nagy jövője van a politikában.”

Már a demokraták is megelégelték képviselőjük antiszemitizmusát

Ilhan Omar szerint Izrael támogatása „hűségnyilatkozat egy idegen állam mellett.”

Kamala Harris szerint a Kongresszus felelőssége felszólalni a bigottság ellen, azonban aggódik, hogy egy Omart elítélő demokrata nyilatkozat veszélybe sodorná a képviselőnőt.

A nem demokrata párttag Bernie Sanders egyébként azzal vádolta meg a demokrata vezetőséget, hogy igyekeznek megfojtani „az izraeli miniszterelnök legitim kritikáját” azzal, hogy arra azonnal rásütik az antiszemita bélyeget.

„Az antiszemitizmus gyűlölködő, mi több, veszélyes ideológia, melynek mind az Egyesült Államokban, mind az egész világon határozottan neki kell menni. Azonban nem tehetünk egyenlőségjelet az antiszemitizmus és a Benjamin Netanjahu jobboldali kormányát érő legitim kritika között.”

Sanders hozzátette, attól fél, Ilhan Omart akarja felhasználni a képviselőház, hogy ellehetetlenítse az ehhez hasonló vitákat, és ezt nem tartja helyesnek.

Mindeközben a demokraták elnapolták az antiszemitizmust elítélő nyilatkozatuk elfogadását, miután feszültség alakult ki az Omart elítélni és megvédeni akaró képviselők között.

James Clyburn (fotó: YouTube)

Ilhan Omar idén kért bocsánatot egy 2012-es tweetjéért is, melyben azt állította, Izrael „hipnotizálta” a világot, és „gonosz dolgokat” hajtott végre.

A fiatal muszlim képviselőnő a múlt hónapban kényszerült visszakozni egy másik tweettel kapcsolatban is, melyben az egyik legnagyobb amerikai zsidó szervezetet, az AIPAC-et vádolta meg azzal, hogy republikánus törvényhozókat vesztegetett meg azért, hogy támogassák a zsidó államot.

Mindez arra késztette a demokrata párt magas rangú tagjait, beleértve Nancy Pelosit és Eliot Engelt, hogy kritikával illesse őt és bocsánatkérést követeljen tőle. Kemény nyelvezetű nyilatkozatában Engel Omar kettős lojalitással kapcsolatos megjegyzését „hitvány inzultusnak” értékelte.

„Örömmel veszem a politika érdemein alapuló kongresszusi vitákat, de elfogadhatatlan, mi több, mélységesen sértő amerikai állampolgárok lojalitását megkérdőjelezni politikai nézeteik miatt, beleértve az amerikai-izraeli kapcsolatok támogatását is. Megjegyzései botrányosan és fájdalmasak, ezért arra kérem, vonja vissza azokat, kérjen bocsánatot, és térjen vissza ilyen támadások nélküli politizáláshoz, mert másnak nincs helye a Képviselőházban”

— szögezte le Engel.

Nemrég Morton Klein, az Amerikai Cionista Szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Omar mellett két másik demokrata párti kongresszusi képviselő is egyértelműen támogatja Izrael bojkottját, vagyis a BDS-mozgalmat, és rendszeresen támadják a zsidó államot.

„Az antiszemitizmus egyre jobban erősödik, zsidókat támadnak meg, csak azért mert zsidók, az Egyesült Államokban és a máshol is, miközben a BDS-kampány Izraelt próbálja gazdaságilag megszorongatni” – vázolta a helyzetet a legrégebbi tengerentúli cionista szervezet elnöke.