Káosz Iránban: lemondott a külügyminiszter

Az iráni külügyminisztérium szerint a szíriai vezető látogatásáról szóló információk teljes hiánya volt az oka Zaríf múlt heti lemondásának.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter — később az ország elnöke által visszautasított — lemondásának a fő oka az volt, hogy nem tájékoztatták Bassár el-Aszad szíriai elnök teheráni látogatásáról — jelentette be az érintett minisztérium szóvivője a The Times of Israel tudósítása szerint. „A külügyminisztériumnak semmilyen szintű információja sem volt [az utazásról], és ez az információhiány az utazás végéig fennmaradt” — mondta a Reuters hírügynöksége szerint Bahram Kaszemi.

Hasszán Rohani iráni elnök szerdán nem fogadta el Zaríf lemondását, hangsúlyozva, hogy az „ellentétes az ország érdekeivel” — olvasható a kormány hivatalos honlapján.  Majd Aszad csütörtökön felkérte Zarífot, hogy látogassa meg Damaszkuszban, jóllehet a találkozó lehetséges időpontjára nem tett utalást.

A külügyminisztert Kasszem Szolejmani tábornok, a Forradalmi Gárda nagy hatalmú főparancsnoka is támogatásáról biztosította. A Gárda honlapja idézte Szolejmanit szerdán, aki megerősítette, hogy továbbra is Zarif a külpolitika felelőse, akinek a munkáját „mindig támogatták és jóváhagyták a rendszer magas rangú tisztviselői, különösképp a legfőbb vezető.”