Benyújtotta lemondását az iráni külügyminiszter

Dzsavád Zaríf hétfőn jelentette be lemondását elnézéskérések közepette, ám Hasszán Róháni elnök támogatásáról biztosította.

Az iráni külügyminiszter elnézést kért tömör Instagram-bejegyzésében, amiért „nem képes tovább szolgálni”, illetve szolgálata alatt vétett „hibáiért”.

Nemzetközi sajtóorgánumok csupán találgatnak döntésének hátterével kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy pénteken Zaríf a keményvonalas iráni politikusokat kritizálta, mondván, hogy az ország nem kenheti problémáit folyamatosan az „imperialistákra”. „A függetlenség nem egyenlő a világra való zártsággal” — fogalmazott ekkor.

Dzsavád Zaríf volt iráni külügyminiszter. Forrás: US Mission / Eric Bridiers.

Mint a Times of Israel is megjegyezte, Zaríf lemondásával Hasszán Róháni iráni elnök egyik legfontosabb szövetségesét veszítené el az iszlám köztársaság nyugati erőkhöz való közelítésében. Róháni hivatala azonban közölte, hogy támogatásáról biztosítja Zarífot, mint ahogyan azt az iráni parlament több tagja is kérte tőle.

Zaríf gazdag családból származó, az Egyesült Államokban tanult politikus, aki a belső iráni ellenzékkel szemben is képes volt egyezségre juttatni hazáját és más világhatalmakat az iráni nukleáris programmal kapcsolatban.

Lemondásának okai között említik nyugati lapok Donald Trump amerikai elnök döntését, aki tavaly májusban visszaállította az iránnal szembeni szankciókat. Mások azt a tényt emelték ki, hogy Zaríf nem vehetett részt Bassar al-Asszad szíriai elnök friss, teheráni tárgyalásaiban.