Vissza a gyökerekhez – a zsidó negyedből kezdte kampányát Sanders

Zsidó munkásosztálybéli múltját hangsúlyozta és Trump legyőzéséről szólt hivatalos választási kampánystartján Bernie Sanders.

Tudom, hogy honnan jöttem. Ezt sosem fogom elfelejteni.(…) Erősen meghatározza mind a mai napig az életemet és a választott értékeimet is az a családi háttér, amiben felnőttem

– fogalmazott Bernie Sanders első hivatalos választási rendezvényén szombaton, a New York-i Brooklynban – olvasható a CNN cikkében.

Vermont Demokrata szenátora, aki 2016 után 2020-ban is versenybe száll az amerikai élnökségért, nem kis meglepetést okozott ezzel az amerikai belpolitikában.

Az egyik legradikálisabb baloldali érzelmű képviselő, akinek legnagyobb szavazóbázisát vidéki munkások és sok progresszív, liberális fiatal tette ki, legutóbb Hillary Clintonnal szemben maradt alul a Demokraták elnökválasztási jelöltségért folytatott küzdelemben.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, Sanders pár hete jelentette be szándékát.

Bernie Sanders ismét Amerika elnöke akar lenni

A modern amerikai történelem legbaloldalibb, zsidó származású elnökjelöltje 2020-ban ismét megmérettetné magát.

A politikus szimbólikus helyszínt választott a kampánya kezdéséhez. Abból a városrészből, ahol viszontagságos gyermekkorát töltötte, bevándorló, munkásosztálybéli és szerény körülmények között élő zsidó családban, Brooklynból üzent híveinek és a nagyvilágnak.

Sokat tanultam a bevándorlásról apámtól, aki 17 évesen, egy cent és angol nyelvtudás nélkül jött Lengyelországból Amerikába, azért, hogy kiszakadjon a szegénységből, és elmeneküljön az antiszemitizmus elől. Jó döntést hozott, hiszen a hitleri barbarizmus gyakorlatilag az egész családját kiírtotta

– idézett személyes életéből Sanders.

A 77 éves képviselő, akinek legfőbb programja továbbra is az egységes társadalombiztosítási alapú orvosi ellátás, és a kedvezményesebb oktatási körülmények – esetenként ingyenes oktatás – biztosítása, ismét hangsúlyozta a klimaváltozás fontosságát és az óránkénti 15 dolláros minimálbér bevezetését is.

Én ismerem az érzést, hogy milyen egyik fizetéstől a következőig élni. Nem úgy mint Donald Trump, aki kiváltságok közepette cseperedhetett fel, és most úgy függesztette fel a kormány működését, hogy bele se tudot gondolni abba, mit jelent 800 000 fizetés nélkül maradt közalkalmazottnak ugyan ez az érzés

– hangsúlyozta utalva arra, hogy a milliárdos republikánus elnök nem a középosztály, hanem a gazdasági elit képviselője. Ahogy már korábban többször, most szombaton is idegengyűlölőnek, szexistának és rasszistának titulálta Trumpot, aki Sanders szerint a befolyásos barátaival ketté osztotta az amerikai társadalmat.

A szenátor korábban jól rezonált a középrétegnél, és ez most sem látszik másképp. „Politikai forradalmának” – ahogy nevezi a grass-roots szerű kezdeményezéseken alapuló kampányát – az első héten máris sikerült 10 millió dollárt gyűjtenie, és ennek jelentős része kis adományokból, 20-50 dolláros tételekből áll, mutatva a képviselő potenciálját.

Elemzők szerint nagy kérdés lesz, hogy a Demokraták másik politikusa, a hasonlóan populista üzenetekkel ringbeszálló Massachusetts-i Elizabeh Warren és Sanders között mik dönthetnek majd az előválasztásokon.

Azonban tény, hogy most az agg és mindig módfelett puritánnak tűnő honatya teljesen új kampánycsapattal vág neki a több hónapos megmérettetésnek. Ennek első lépését szokatlanul személyesre hangolták, nem várt zsidó identitás-kártya meglobogtatásával egybekötve.

Ugyancsak érdekes lesz majd követni azt is, hogy az utóbbi években gyakori és erős Izrael-kritikával élő Demokrata párt – akikről az utóbbi időben sokkoló zsidóellenesség miatt lapunk többször is beszámolt – miként viszonyul majd a származását nyiltan felvállaló Bernie Sandershez. Vagy éppen, hogy Sanders hogyan tolerálja majd saját párttársainak antiszemita jellegű megnyilvánulásait.

Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

A brit Munkáspárt sorsára fog jutni az amerikai baloldal – véli a neves újságíró és politikus.