Baloldali antiszemiták: Corbyn megalázó veresége

Végsőkig kitartott a rasszizmussal vádolt párttársa mellett a Munkáspárt vezetője, aki nagy presztízsvereséget szenvedett a héten.

Brit sajtóértesülések szerint Jeremy Corbyn élesen szembement saját pártjának többségi véleményével abban, hogy felfüggesszék-e a szervezet egyik hírhedt – rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolt – képviselőjét. Ahogy azt lapunk tegnap megírta, szerdán a párt felfüggesztette a Chris Williamson tagságát.

Felfüggesztették a rasszista munkáspárti képviselőt

Vizsgálják a brit Munkáspárt egyik képviselőjének elfogadhatatlan szavait. 

Az utóbbi időben szélsőséges nézeteiről elhíresült balodali Munkáspártot és szavazóit is erősen megosztotta a szervezet imázsára vetülő árnyék, amelynek egyik fő okozóját látták Williamsonban. A párt egyelőre belső vizsgálatot rendelt el.

Williamson legutóbb azért került magyarázkodó helyzetbe, mert egy holokausztot relativizáló Twitter-üzenetét továbbította követőinek. Korábban elítélte azokat a párttársait is, akik szolidaritásukat fejtették ki a zsidó származású honatyákat ért antiszemita atrocitásokkal szemben.

A Daily Mail beszámolója szerint Corbyn mindent megtett azért, hogy a testület ne tiltsa el Williamsont, egyik legközelebbi eszmetársát, azonban nem tudta érvényesíteni akaratát. Helyettesétől, Tom Watsontól és a párt 38 egységesen fellépő képviselőjétől komoly politikai vereséget szenvedett.

A lap szerint a párton belüli feszültség – amelynek jeleként a múlt héten közel tucatnyi munkáspárti képviselő hivatalosan is kilépett a pártból – aligha hozza vissza a párt korábbi alapbázisát képző társadalmi rétegeket. Amellett, hogy a párt jelentős számú szavazót elbizonytalanított, ennél súlyosabb teher lehet számukra az is, hogy 2001 óta idén kaptak a legkevesebb anyagi támogatást a szakszervezetektől.

Egy „szűk szekta” antiszemitizmusa: újabb képviselő hagyta ott Corbynt

Ian Austinnak is elege lett a szélsőségeseknek, antiszemitáknak is helyet adó pártból.

A felfüggesztett politikus reakciójában azt hangsúlyozta, hogy semmi bizonyíték nincs ellene, és tisztázni szándékozik a nevét a párton belüli vizsgálat során. Williamson a pártot ért antiszemita vádakra azt mondta, hogy korábban túl megengedők voltak, és most csak szókimondóan beszélnek a tényekről.

Nem volt hajlandó elhatárolódni a saját zsidó származású párttársait ért antiszemita attrocitásoktól sem, sőt közömbös és gúnyolódó megnyilvánulásaival maga is generálta a belső feszültséget. Például a Kool and the Gang Celebration (ünneplés) című dalával reagált egyik zsidó párttársa kilépésére, vagy egy másik távozótól együttérző felvonulással búcsúzó kollégáit „fehér kiváltságos” felvonulóknak titulálta – emlékeztetett a lap.

Corbyn a napokban azzal is feltűnést keltett, hogy miközben közölte, komolyan veszi a párthoz társuló antiszemitizmussal kapcsolatos válságot, ő a Labour vezetése elhatározta, nem fogják támogatni a Hezbollah betiltására irányuló kormányzati szándékot. A kormány a katonai szárny betiltása után most a terrorszervezet politikai szárnyát is tiltólistára tenné.

Közismert, hogy Jeremy Corbyn korábban a „barátainak” nevezte az Irán által támogatott libanoni terrorszervezet egyes prominenseit, és fotók készültek róla, amint a Hezbollah zászlaja előtt szónokol egy palesztin-párti demonstráción.

Euan Philipps, a Munkáspártiak az Antiszemitizmus Ellen nevű szervezet vezetője hangsúlyozta, egyáltalán nem meglepő, hogy a Munkáspárt képtelen volt támogatni a belügyminiszter döntését, hiszen erős a gyanú, hogy Jeremy Corbyn szoros kapcsolatban áll a betiltásra ítélt szervezettel.

Sajid Javid belügyminiszter közölte: a Hezbollah folyamatosan próbálja destabilizálni a régiót, és többé nem tudnak különbséget tenni a már korábban betiltott katonai szárny és a politikai párt között, ezért indokolt a teljes Hezbollah tiltása.