Egyiptom: Európa ne leckéztessen minket!

Keményen beszólt Európa moralizálóinak az arab államelnök hazája EU-Arab Liga csúcsértekezletén.

„Nem önök fognak leckét adni nekünk emberiességből”

– jelentette ki Abdel-Fattáh Sisi az Arab Liga és az Európai Unió közös sarm-es-sejki csúcstalálkozóján újságíróknak adott nyilatkozatában. Az egyiptomi elnök hétfőn az arab országban uralkodó emberi jogi helyzetet érő európai bírálatokat reagált. Arra figyelmeztette Európa országait, tartózkodjanak az erre vonatkozó kritikáktól.

Hozzátette:

az európaiaknak megvannak a maguk erkölcsi normái, amelyeket Egyiptom tiszteletben tart, ám cserébe ugyanezt várja el. Európa jómódú, míg sok arab országnak az is kihívást jelent, hogy megelőzze a konfliktusok fellángolását.

Foto: MTI

Noha az Európai Unió vezetői tartózkodnak Kairó nyilvános bírálatáról az emberi jogokkal kapcsolatban, a csúcstalálkozón elmondott hétfői beszédében — amint azt korábban megírtuk — Angela Merkel német kancellár a többi közt kitért az arab országokban uralkodó emberi jogi helyzetre is. Hangsúlyozta, az arab országoknak erős civil társadalomra van szükségük, ahol az állampolgárok jogait tiszteletben tartják.

Merkel civil társadalmat sürget Szíriában

A német kancellár szerint erős civil társadalmat kell megteremteni Szíriában ahhoz, hogy a menekültek visszatérhessenek hazájukba.

Az egyiptomi elnököt a napokban egy olyan amerikai delegáció kereste fel, amelynek tagjai nagy tisztelettel beszéltek vezetői képességéról, a térségben betöltött fontos stratégiai szerepéről. Ahogy a Neokohn beszámolt róla, egy hétfői hír szerint az arab ország vezetője infrastrukturális fejlesztésekkel segítené a hazájába visszavágyó zsidókat, akiknek még zsinagógákat is építtetne.

Egyiptom tárt karokkal várja vissza a zsidókat

Zsinagógákat építene és temetőt tenne rendbe az egyiptomi elnök az arab országba visszatérő zsidók számára.